Защо анимационните герои носят ръкавици?

14 Април 2020, 10:54
967
Забелязали ли сте, че Мики Маус, Бъгс Бъни, Уди Кълвача, Том и Джери, както и други герои от класическите анимационни филми носят бели ръкавици? Ако обърнете внимание, сигурно ще се запитате защо.

Джон Кейнмейкър, преподавател по история на анимацията в Нюйоркския университет ни дава отговор.

Основната причина, според него, е, че ръкавиците спестяват време. В зората на анимацията всичко е рисувано на ръка стотици или хиляди пъти - отново и отново, затова определени техники, ускоряващи процеса, са допринесли към стила на анимациите.

Например, котаракът Феликс изглежда като направен от правоъгълни кутии. Но с нарастване на популярността му аниматорът Бил Нолан решава да му даде по-симпатична заоблена форма. Този дизайн, известен като "кръгове и маркучи", в който лицата са кръгли, а ръцете – като спегети, се задържа дълго и продължава във филмите за Мики Маус. Това позволява на аниматорите да рисуват ръце и крака, без да губят излишно време за детайли като лакти и колена. Кръглата форма е много по-бърза за рисуване от ъглите, особено при ръцете с всичките им пръсти и стави.

Но ръцете поставят нов проблем пред аниматорите в епохата на ранните черно-бели ленти. Трудно би било да се различат жестовете на ръцете, които се сливали с черните фигури на героите. През 1927 г. Мики Маус има черни ръце, също като котарака Феликс. През 1928 г. се сдобива с обувки, а през 1929 вече носи и познатите бели ръкавици. Дизайнът на "гумените маркучи" е в разгара си – всеки герой е с преувеличени пропорции, объл и лесен за рисуване.

И както много от героите по това време, Мики Маус хем не е човек, а прави съвсем човешки неща. В биографията си Уолт Дисни пише по този повод: "Не искахме той да има миши ръце, защото трябваше да изглежда повече като човек. Затова му добавихме ръкавици."

И още, освен че спестяват време и осигуряват контраст, ръкавиците подчертават жестовете на ръцете, което дава на героите по-човешки вид. Ръкавиците се разпространяват бързо сред анимационните герои, особено когато те са говорещи животни.

Източник: Bright Side

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе