Учените потвърждават: Четенето трябва да бъде приоритет на всеки

13 Януари 2021, 20:28
545
Снимка - pexels.com
Снимка - pexels.com
Повече от 26% от възрастните американци признават, че не са чели дори няколко страници от книга през последната година. Резултатите от статистиката идват от Pew Research Center, а специалисти по темата твърдят, че тези хора услуга на себе си, лишавайки се от това удоволствие. Според учени ползите от четенето са изключително много и подпомагат четящият в няколко различни аспекта.

Художествената литература може да ви помогне да бъдете по-креативни и с по-отворен ум

Според проучване, проведено от университета в Торонто, участниците, на които им е дадено да четат кратки художествени разкази, чувстват много по-малка нужда от когнитивно заключване, отколкото тези, които са чели научни есета. Голяма е била разликата в мирогледа и на двете страни. Челите художествена литература се отличават със значително по-отворено съзнание и гъвкавост при вземане на решения.

Хората, които четат, живеят по-дълго

Изводът е изведен от йейлско проучване, проведено сред 3 635 души на възраст над 50. Изследването потвърждава, че хората, които отделят поне по 30 минути за книга ежедневно, живеят средно с 23 месеца по-дълго от нечетящите.

Очевидно четенето подобрява много функции на мозъка, а оттам се подобрява речника, мисловната дейност и концентрацията на човек. Художествената литература стимулира още способността за емпатия, социалните възприятия и емоционалната интелигентност, сборът от които води до по-пълноценен, а респективно и до по-дълъг живот.

Успешните хора са заклети читатели

Това твърдение се крепи на факта, че преуспяващите хора са отдадени изцяло на самоусъвършенстване. Стотици личности, достигнали високи върхове е личен и професионален план, споделят за книгите, които са ги мотивирали или са ги променили в даден аспект.

Може да са изброени само три причини да четете повече, но точно те биха повлияли най-силно на живота, пътя, който сте поели и личностното ви развитие. Готови ли сте да опитате?

Колкото и да ви е трудно да се концентрирате в текста в самото начало, не се отказвайте. Умът е като мускул – трябва да се тренира всеки ден. Веднъж свикнете ли, това ще бъде хоби №1 за вас.

А ако се чудите с какво да започнете, заложете на сигурното. Посегнете към европейската класика, но внимавайте с твърде сложните романи, които за един млад читател, който все още не е готов за сериозна литература, биха подействали доста отегчително. Интернет изобилства от класации на "Топ 100 книги на всички времена", "Топ 10 съвременни романа" и пр. А и не забравяйте, че винаги може да отскочите до местната библиотека и да поискате съвет от професионалистите там.

Приятно четене!

Източник: framar.bg

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе