Учени предсказват кой е най-вероятно да умре в Игра на тронове

682
Когато играете на тронове, има само два изхода: или печелите, или умирате. Въпросът е, кой има железните зарове на своя страна?

Ако сте мъж без благороден произход, със склонност към непоколебима лоялност и желание за живот, най-вероятно това ще работи във ваша полза.

След часове на гледане, това е присъдата на двама учени, които внимателно проучиха какво всъщност е необходимо, за да се оцелее в средновековен свят като Игра на тронове (GOT). Разбира се, това е била само една от целите им. "Вторичната цел беше да дадем на авторите извинение да преразгледат първите седем сезона, преди последният сезон да стигне до телевизионните екрани", признават авторите, като и двамата са свързани с Macquarie University в Сидни.

С последния сезон на хитовия телевизионен сериал на HBO, новото изследване предлага съблазнителен поглед към живота и смъртта на любимите ни герои. Проследявайки съдбата на най-важните герои в шоуто, изследователите са предложили някои убедителни нови теории. Тяхното проучване включва общо 330 герои, повечето от които са мъже с нисък произход.

Към края на седми сезон повече от половината от тези герои са загинали и това обикновено е било предизвикано от насилствени средства, като фатални бойни наранявания, екзекуции, изгаряния или отравяния. Във всичките 67 епизода са регистрирани само две естествени смъртни случаи. Това едва ли е утешителна статистика за останалите герои и ако се съди по текущата посока на шоуто, тези насилствени смъртни случаи вероятно ще се увеличат.

Като се вземат предвид възможно най-много променливи, изследователите са успели да направят някои добри прогнози за това кои герои могат да надживеят последния и, по всяка вероятност, най-брутален осми сезон.

Досега двата най-важни фактора за оцеляване бяха колко ясно изразени са героите в шоуто и дали са предавали страната си. Докато GOT е известен със своите непредсказуеми смъртни случаи, вероятността за смърт в рамките на първия час от включването на герой в селиала е само около 14%. Това означава, че повечето от смъртните случаи досега са се случили с герои, които са участвали поне един епизод преди това.

В сравнение с героите, които участват малко в сюжета, изследователите са установили, че тези с водещи роли са били около 2,5 пъти по-склонни да умрат. Освен това, за разлика от умерено изявените герои, тези хора са имали 6.5 пъти по-голяма вероятност да срещнат ужасяващ край! Това не е добре за много любимци на публиката. Смяната на страни намалява шансовете на героя да бъде убит, което означава, че онези, които са безрезервно лоялни, имат по-малки шансове да оцелеят.

В крайна сметка, авторите твърдят, че продължителното оцеляване е най-трудно за тези, които са мъже, без благороден произход, и са лоялни към своите хора. Това означава, че тъй като Санса и Аря Старк са благородни дами със спорна вярност към друг, освен към себе си, те имат по-добри шансове за оцеляване, отколкото много от другите герои. Макар да е вярно, тези млади жени остават верни на Дома Старк и на Севера, и двете смениха страната в различни случаи: Аря, когато отиде да тренира в храма на Многоликия бог, и Санса, когато се ожени за Джофри Баратеон.

Денерис и Церсей, от друга страна, са благородни жени, които са се колебали през цялото шоу, което не предвещава нищо добро за тях.

Всъщност, лоялността се оказа толкова важен фактор, че това всъщност поставя и двете по-назад в списъка за оцеляване от Джон Сноу или Тирион Ланистър.

Въпреки че и двамата мъже имат съмнителни статуси в семействата си, като по този начин правят пътя си към победата стръмен, авторите твърдят, че те все още са "в играта", най-вече защото техните поведения са много по-малко лоялни.

Тирион е променил цялото си поведение от първи сезон насам, а въпреки че Джон Сноу се смята за един от най-добродетелните играчи, той нямаше никакъв проблем да изостави Нощния страж.

Разбира се, всичко това се предполага, ако сценарият се развива по логичен начин, а всеки фен на шоуто знае, че това рядко се случва. Трябва само да изчакаме до април, за да разберем.

Източник: Science Alert

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе