Това са най-щастливите страни в света през 2019 година

10 Април 2019, 8:00
195
Докладът за световното щастие за 2019 г. е публикуван и Финландия отново е отличена като най-щастливата страна!

Според най-новия доклад, скандинавските страни - макар и не непременно най-богатите в света - са сред петте най-щастливи държави.

Годишният доклад, изготвен от мрежата за решения на ООН за устойчиво развитие, класира 156 държави въз основа на начина, по който гражданите възприемат собственото си щастие.

Уебсайтът на Отчета гласи:

Тазгодишният доклад за световното щастие се фокусира върху щастието и общността: как се е развило щастието през последните десетина години, с акцент върху технологиите, социалните норми, конфликти и правителствените политики, които са довели до тези промени.

За да се оценят тези фактори, участниците се приканват да проучат своето щастие по отношение на БВП на страната, мрежите за социална подкрепа, продължителността на живота, щедростта, последните емоции, свободата да правят избор за живота си и корупцията.

Финландия заема златния медал, като се класира най-високо в повечето категории. Това е така, защото Финландия има силна култура на благотворителност, почти никаква корупция, много лични свободи и силна мрежа за социална сигурност - да не говорим за добър баланс между работата и личния живот. Съединените щати се класираха на 19-то място, като спаднаха от 18-тото място от миналата година.

Докладът показва, че правителствата могат да повлияят на щастието на гражданите, като осигуряват силни публични ресурси и мрежи за сигурност, повишаване на гражданската ангажираност, свеждане до минимум на корупцията, осигуряване на достъпност на основни ресурси и увеличаване на личните свободи.

Тук са 10-те страни, класирани начело:

1. Финландия
2. Дания
3. Норвегия
4. Исландия
5. Нидерландия
6. Швейцария
7. Швеция
8. Нова Зеландия
9. Канада
10. Австралия

Едно от най-ясните изводи от доклада е, че Бийтълс са били прави - парите не могат да ни купят щастие. Докато парите играят някаква роля в щастието на гражданите, това е само до известна степен точно, тъй като правата, свободите, здравето и добротата са изключително важни за постигане на истинско щастие.

Световният индекс на щастието не е единствената международна мярка за щастие. Индексът на щастливата планета, на който се дължи трайното щастие на една здравословна планета, поставя Коста Рика като най-щастлива и устойчива страна в света.

Източник: goodnet.org

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе