Разчетоха Ръкописа на Войнич?

684
В нашия свят съществува древна и загадъчна книга, която стои отвъд човешкото разбиране. Известен като Ръкописа на Войнич, този артефакт, датиращ от 15-ти век, на практика се превърна в съвременна легенда.

Подобно на "меча в камъка" на крал Артур, съвременната "най-загадъчна книга в света" привлече множество любопитни читатели, решени да открият смисъл в нея.

Обектът е бил открит през 1912 г. от антиквар на име Уилфрид Войнич, а през изминалия век съдържанието на ръкописа е убягнало на всички, които някога са отваряли книгата в опит да я дешифрират, включително криптографи, разбивачи на кодове, лингвисти, дори компютърни програми.

Но сежа един академик от Англия твърди, че е успял - при това за невероятните две седмици!

"Преживях серия от моменти на "еврика ", докато дешифрирах кода." спомня си лингвистът Джерард Чешир, "последвани от чувство на неверие и вълнение, когато осъзнах мащаба на постижението, както по отношение на езиковото му значение, така и по отношение на разкритията за произхода и съдържанието на ръкописа."

Това е изключителна претенция, която е рецензирана и публикувана в списание Romance Studies. Но каквато и легитимност може да предложи партньорската проверка, тя се балансира веднага от неяснотата на метода на разследването.

Използвайки "иновативна и независима техника на мисловния експеримент" - или както се казва в прессъобщението: "странично мислене и находчивост" - Чешир вярва, че е намерил изчезнал език, предхождащ френски, италиански, румънски, португалски и галисийски.

Чешир е убеден, че текстът е написан на напълно нормален народен латински език.

Превеждайки части от текста, той казва, че се обсъждат билкови лекарства, къпане, астрологически показания и женското тяло. Той дори твърди, че знае кой го е написал: доминиканска монахиня е събрала това като справка за "женския кралски двор" на Мария Кастилска, кралица на Арагон.

Но как можем да знаем, че Чешир дава правилното обяснение? Някои учени подхождат към тези твърдения с ожесточен скептицизъм.

В изказване на Дженифър Улелет от Ars Technica, Лиза Фагин Дейвис, която е изпълнителен директор на Средновековната Академия на Америка, беше оскърбителна в оценката си на твърденията на Чешър.

"Както при повечето преводачи на Войнич, логиката на това предложение е кръгова и амбициозна: той започва с теория за това какво може да означава определена серия от глифове, обикновено поради близостта на думата до изображение, което той вярва, че може да тълкува.", казва тя.

"В допълнение, основният аргумент - че съществува такова нещо като" пра-романски език "- е напълно необоснован и противоречи на палеолингвистиката."

Това далеч не е първия път, когато на нестабилна почва се появява интерпретация на ръкописа на Войнич. С течение на годините се появяват много подобни твърдения, някои по-правдоподобни от други, но повечето от тях в крайна сметка са развенчани.

Миналата година един рецензиран компютърен алгоритъм установи, че езикът в текста от 200 страници най-много прилича на еврейски, а не на романски.

През 2017 г. историк-изследовател и телевизионен писател на име Никълъс Гибс направи заглавия, когато заяви, че текстът е женско ръководство за здравето с куп латински съкращения.

Предоставяйки само два реда превод като доказателство, неговите идеи скоро бяха свалени, като няколко експерти твърдяха, че темата за здравето на жените вече е добре установена.

И може би, може би, шегата е за всички нас. Преди няколко години една нова научна статия откри доказателства, че всичко може просто да бъде сложна измама.

Прекарвайки повече от десетилетие изследвания върху текста, водещият автор, Гордън Ръг от университета в Кийл, твърди, че сложният "език" на ръкописа би бил лесен за подправяне, ако авторът е знаел няколко прости техники за кодиране.

С други думи, може би сме прекарали цялото това време в една огромна измама.

Източник: Science Alert

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе