Откриха оригинал на Апокалипсиса на апостол Яков

3 Януари 2019, 19:46
370
Nag Hammadi Library, Oxford University
Nag Hammadi Library, Oxford University
Фрагменти от неканоничния Първи апокалипсис на апостол Яков на гръцки език бяха открити в Оксфордския университет от изследователите от Тексаския университет в Остин Джефри Смит (Geoffrey Smith) и Брент Ландау (Brent Landau).

Както става ясно от съобщение на университета, по-рано тестът на Апокалипсиса е бил известен само в коптски превод от гръцки език. Учените разказали за находката на годишната конференция на Обществото за библейска литература, проведена в края на ноември в Бостън.

Първият Апокалипсис от Яков е бил открит сред други текстове близо до египетския град Наг Хамади в края на 1945 година. Двама египтяни разкопали голяма запечатана делва, в която намерили манускрипти, написани на папируси предполагаемо през IV век.

„Библиотеката от Наг Хамади се е състояла от 12 пълни кодекса и фрагменти от тринадесети, в които основно са влизали текстове на гностическото християнство – няколко християнски течения, по-късно признати за еретични.

Голяма част от тях представляват преводи от гръцки на коптски език, вероятно направени през III и IV век. Според изследователите оригиналните текстове датират от I и II век. Вероятно кодексите са били записани от монасите на близкия манастир, основан между 318 и 325 г., и скрити в края на IV век след указ на александрийския митрополит за забрана на неканонични текстове.

Апокалипсисът на Яков представлява диалог между Исус Христос и неговия брат апостол Яков. В него Исус разказва за Небесното царство и за бъдещата съдба на самия апостол, включително за мъченическата му смърт.

„Тестът (на Апокалипсиса) допълва библейския разказ за живота и служението на Исус. От него разбираме за беседите, които предполагаемо са водили Исус Христос и неговият брат Яков, в които се съдържа тайно учение, позволяващо на Яков да стане добър проповедник след смъртта на Христос“, казва Джефри Смит.

„Написалият текста човек с помощта на точки в средата на думите е разделил голяма част от текста на срички. Такова деление е много необичайно за античните ръкописи, но се е прилагало често в текстове, използвани за обучение“, допълва Брент Ландау.

Според изследователя текстът на Апокалипсиса е бил много близък по дух на учителя, който го е записал. За разлика от други „обучителни“ папируси, съдържащи само откъси от едно или друго произведение, папирусът съдържа целия вариант на забранения текст.

Яков, брат на Исус, е един от 12-те апостоли, загинал от мъченическа смърт между 62 и 69 г. В евангелията от Марк и Матей той се споменава като брат на Исус. Римската католическа църква го идентифицира с Яков, син на Алфей, или Яков Младши.

Православни, католици, англиканци и лутерани смятат, че Дева Мария е съхранила своята девственост през целия си живот, поради това вероятно Яков не е бил роден брат на Христос, а възможно негов братовчед или един от синовете на дърводелеца Йосиф от предишен брак.

Източник: Drevnite.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе