Най-големите метро-системи в света

7 Октомври 2019, 11:56
459
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Метрото е един от най-бързите, удобни и екологични начини за придвижване в големите градове. Този вид транспорт е въведен преди повече от век в държави като Великобритания, САЩ, Франция и Русия. Новите икономически сили – Китай, Южна Корея и други, построиха своите метрополитени сравнително скоро, но там мащабите са наистина впечатляващи – стотици спирки, стотици километри дължина, милиарден поток от пътници.

В София първият участък от първия метродиаметър беше открит през 1998 година. Пет спирки с дължина 6.5 км – от бул. "Сливница" до бул. "К. Величков". От тогава досега строителството на нови метростанции почти не е спирало, но в обозримо бъдеще софийското метро няма никакви шансове да се нареди сред най-големите в света. Но върши работа, пести и време, нали?

Докато чакаме следващото разширение на нашето метро, нека погледнем как го правят в другите държави. Критериите, по които могат да се подредят метро-системите в света са много – брой на станциите, дължина на линиите, пътникопоток, дори естетиката на станциите. В случая подредбата е по брой на спирките. Ето ги и 10-те най-големи метро системи в света.

Токио

Японската столица разполага със 179 станции, с обща дължина 195 км. Метрото в Токио се използва от над 2,3 милиарда души всяка година.

Мексико Сити

Метрото в Мексико Сити е открито през 1969 година. Има 195 станции, и дължина на линиите от 226,5 км. То обслужва 1,5 милиарда пътници годишно.

Москва

Метрото в Москва е открито през 1935 година и има 206 станции. Линиите му са с обща дължина 346 км. То обслужва около 2,5 милиарда пътници годишно. Но метрото в Москва не е просто средство за транспорт. Повечето станции са оформени като арт галерии, а самите спирки са своеобразни подземни музеи. Станциите впечатляват с богатата си декорация, стенописи, красиви полилеи, висящи тавани, което ги превръща в прекрасна туристическа атракция.

Лондон

Метрото в Лондон е започнато през далечната 1863 година като подземна железница, но първата електрическа линия е открита през 1890 година. Това я прави първата в света транспортна система от този тип. Метрото е третото в света по дължина на линиите – общо 402 км. Повече от 1,3 милиарда пътници на година пътуват с него.

Сеул

Метрото в Сеул разполага с 296 станции. Неговото строителство приключва сравнително късно – през 1974 година. Въпреки това то впечатлява с наличието на 331 км линии и над 2,5 милиарда пътници на годишна база.

Мадрид

Метрото в Мадрид е открито през 1919 година. Спирките му са 301 – почти колкото и на парижкото метро, дължината на линиите също може да се сравни с тази на метрото във френската столица - 293 км. Метрото в Мадрид обаче обслужва едва 560 милиона пътници годишно, най-ниският брой от всички в призовата десетка.

Париж

Парижкото метро е петото най-старо в света, открито е през 1900 година. Има 303 станции, разпределени по продължение на 214 км. От него ежегодно се възползват 1,5 милиарда пътници и туристи.

Пекин

Метрото в Пекин е една от най-натоварените транспортни системи в света. Повече от 3,5 милиарда пътници годишно се възползват от удобството на 345-те станции на метрото! Общата дължина на линиите надхвърля 350 км.

Шанхай

Метрото в Шанхай разполага с 364 на брой станции, но по обща дължина на линиите е най-дългото в света - изумителните 588 км! Като се има предвид, че метрото е построено чак през 1993 година, това наистина е впечатляващо. Метрото е и едно от най-натоварените в света - с над 3 милиарда пътници на година.

Ню Йорк

Известното метро в Ню Йорк е с най-много спирки в света – цели 472. То е открито през 1904 година, което го нарежда и сред най-старите в света. Линиите на нюйоркското метро са с дължина 394 км. По този показател то се нарежда на четвърто място. За разлика от китайските метро системи, метрото в Ню Йорк обслужва "само" по 1,7 милиарда пътници.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе