Когато мотивационните цитати са вредни за вашето психично здраве

396
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
В Туитър "мотивационен треньор" публикува този цитат: "Не спирайте, когато сте уморени, спрете, когато сте готови."

Практиката да не спираме дори когато сте уморени, честно казано, е опасна и може да доведе до прегаряне.

Симптомите на прегаряне вече не се свеждат до това да се лишавате от сън, не можете да понасяте мисълта да отидете на работа или грижа, с когато се събуждате сутрин (дори до точката на гадене или повръщане), не можете да намерите удоволствие в нещата, които използвате, за да се наслаждавате, и дори може да сте помислили за самоубийство. Хората в подпомагащите професии (включително професионалисти в областта на психичното здраве, лекари, учители, адвокати и духовенство) са изложени на по-голям риск от прегаряне в сравнение с други професии.

Прегарянето е толкова широко разпространено, че има дори инструменти за оценка, които измерват нивото на прегаряне на човек, като например Алгоритъмът на прегаряне на Maslach.

Колкото повече се поддаваме на тези цитати за напъване, толкова повече натиск можем да чувстваме, за да продължим да работим, дори когато сме достигнали изтощение. Казвате си, че трябва да стоя до късно в офиса, за да мога да направя този проект почти перфектен? Въпреки това, капанът, който мнозина от нас попадат в кариери, семейство и приятелства, е, че рядко в живота е нещо съвършено. И какъв скучен свят би било, ако всичко беше перфектно!

Имате право да правите по-малко, отколкото е възможно по човешки.

Вие имате право да правите по-малко от това, което е възможно по човешки, по всяко време.

Да, по всяко време е приемливо да не давате вашите 100%. Това е доста радикална идея за много от нас - особено когато може да сте израснали с идеята, че трябва да правите най-доброто, по всяко време. Понякога това, което правите, е достатъчно добро и това е добре. Може да отнеме известно време, за да свикнеш с работа, която е достатъчно добра, но скоро ще осъзнаеш, че пълната ти умствена енергия наистина не е необходима за тази задача.

Всеки от нас има известно количество умствена енергия, а задачите, в които продължавате да се движите покрай точката на умора или изтощение, е за сметка на вас, емоционално и физически. Спирането и почивката, когато се чувствате уморени, е начин да добавите още обратно към вашата психическа енергия.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе