Археолози откриха изгубен град в Южна Африка

31 Януари 2019, 21:12
440
Това, което някога се е смятало за разпръскване на древни каменни колиби в покрайнините на Йоханесбург, Южна Африка, се оказа останките на един процъфтяващ град, изгубен от историята в продължение на 200 години.

Под гъстата растителност няма какво да се види с просто око. И след три десетилетия на внимателно проучване, археолозите в Южна Африка едва докоснаха това отдавна изгубено селище.

Сега обаче, благодарение на авангардната лазерна технология на LIDAR (Light Detection Ranging), този пласт е бил разкрит, какъвто наистина е бил: истински метрополис, съставен от стотици домакинства и търговски мрежи.

Изследването е довело този град, наречен Квенънг, на показ. Като дом на етническа група, говореща Цвана, сега се смята, че 800 домакинства на Куененг са подслонявали не по-малко от 10 000 души.

"Това означава, че това е запълване на огромна историческа празнина, особено за Южна Африка, защото знаем, че предколониалната история на Южна Африка няма писмен запис", обяснява Ферн Имбали Шестванха, археолог от университета Witwatersrand.

"Така че сега започваме да запълваме празнините, използвайки тази технология LIDAR."

Това е същата технология, която учените са използвали, за да открият древния мегаполис на маите в началото на миналата година. Днес това помага да се запълни огромен исторически период в Южна Африка.

Изследвайки милиарди импулси от лазерна светлина от долните западни склонове на хълмовете Suikerbosrand близо до Йоханесбург, изследователите успяха да „видят“ през цялата растителност, която скрива този град.

Проучванията показват, че Квенънг, който се простира на около 20 квадратни километра (8 квадратни мили), е съществувал в периода между 15 и 19 век. И в разцвета си изследователите смятат, че това е може би богат и процъфтяващ град.

Няколко двойки паралелни скални стени подсказват, че в града има многобройни коридори, много от които приличат на придвижвания на добитък, построени за стадо крави и други животни през части на града.

Нещо повече, в средата на Квенънг са останки от две масивни заграждения, които заедно заемат пространство, оценено на 10 000 квадратни метра. Археолозите по случая смятат, че това са били кралари, в които се помещаваха почти хиляда глави добитък.

Но също както и много други градове в Квенънг, смята се, че този е западнал след граждански вълнения.

Изчезнали са гражданите, каменните кули, домовете, добитъкът, богатството. Благодарение на LIDAR обаче историята ще продължи да живее.

"Едно от най-просветлителните неща е, че това ни дава по-широка представа за хората от Южна Африка кои са те и видовете дейности, които са развивали. защото сега можете да преоткриете тази линия на дейност и просто общото взаимодействие в обществото ”, каза Шеуанхана пред Africa News.

Източник: Science Alert

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе