Ако наш близък страда от депресия?

479
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Депресията е много повече от лошо настроение. Тя представлява афективно разстройство, което повлиява на всеки един аспект от живота – мисловните процеси, емоциите, възприятията и междуличностните отношения. Това може да превърне живота с човек, страдащ от депресия, в голямо предизвикателство. Специалистът по психично здраве и автор д-р Катлин Смит споделя, че приблизително един на всеки пет души в САЩ изпитва депресия в някакъв момент от живота си. Големият брой страдащи от афективното разстройство в Северна Америка, а и в останалата част от света значително увеличава шанса да имате близък, който е изпитал симптомите в даден момент.

Въпреки че изключително силната и съкрушаваща тъга може да бъде изпитана от страдащите, някои мъже и жени могат да се почувстват раздразнени, тревожни или ядосани. Сещате ли се за онзи ваш приятел, който не може да се концентрира или да заспи вечер? Той всъщност може да е депресиран. Други признаци, за които трябва да внимавате, включват липса на интерес към доскоро любими дейности, трудности при вземането на решения, промени в навиците за сън и хранене, липса на енергия или мудност, чувство за вина или безнадеждност и дори суицидни мисли.

Ако живеете с човек, който страда от депресия – това може да бъде вашата половинка или член на семейството – най-вероятно вие самите сте се сблъсквали с пречки и сте изпитвали объркване. Тези затруднения могат да включват:

  • Чувствате се ядосани заради афективното разстройство

  • Възприемате депресирания човек като неблагодарен или прекалено нуждаещ се от вашето внимание и грижи

  • Страхувате се или изпитвате тревожност, когато искате да споделите притесненията си или чувството за безсилие със страдащия от депресия

  • Имате чувството, че взаимоотношенията ви се разпадат

  • Изпитвате неодобрение, тъй като само вие изпълнявате домакинските задължения


Изкушението да кажете на любимия човек просто да се опита да види хубавата страна на нещата или да престане с неуместното поведение най-вероятно дебне на повърхността на съзнанието ви. В този случай д-р Катлин Смит съветва да си зададете следния въпрос: "Бихте ли казали нещо подобно на някого, който е наранен физически?". Понякога е много трудно да си представим, през какво точно преминава страдащият, освен ако самите ние не сме изпитали на гърба си симптомите на психично разстройство. Все пак живеем в свят, в който "5 лесни стъпки" се провъзгласява за решение на всички проблеми. Реалността обаче е много различна. Проблемите като ставането от леглото и отиването на работа, когато депресията връхлети, не могат просто да се преодолеят, като се приложат няколко лесни трика или напрегнете волята си. Д-р Катлин Смит обяснява, че клишетата почти никога нямат ефект и сигурно ще бъдат посрещнати от любимия ви човек с проява на раздразнение и враждебност.

Не се обезкуражавайте! Преодоляването на депресията е възможно и се наблюдава при много страдащи от афективното разстройство, но в никакъв случай не може да се нарече лесна задача. Така че какво може да направите вие, за да покажете подкрепа и да помогнете на вашия близък?

Общувайте. Отделете време да комуникирате пълноценно с вашия близък. Уверете го, че разбирате какво представлява депресията – тя е афективно разстройство, а не личностен провал. Обяснете им, че не го смятате за слабохарактерен и знаете, че той не избира да се чувства по този начин.

Включете го в колкото се може повече дейности. Вместо да казвате "Трябва да излизаш по-често навън, така че днес ще излезеш от къщата", се опитайте да перифразирате думите си "Днес искам да изляза да се поразходя. Искаш ли да дойдеш с мен до парка или до книжарницата?". Ако вашият близък или роднина откаже, тогава не се опитвайте да го карате насила да прави каквото и да е било. Вместо това искрено ги похвалете дори за малките успехи, като същевременно избягвате да звучите саркастично.

Избягвайте обвиненията. Внимавайте как формулирате изреченията си, като използвате по-често изказвания от първо лице вместо от второ. Все пак има огромна разлика между "Грижа ме е за психичното ти здраве и искам да те видя как успяваш да постигнеш целите си" и "Никога не правиш нищо за себе си". Провокирането на реакция в страдащия може да изглежда като ефективен метод на момента, но най-вероятно няма да разреши проблемите в дългосрочен план. Много е възможно вашия близък с депресия вече да изпитва интензивни чувства за вина и да се самокритикува непрестанно.

Не забравяйте да полагате грижи и за себе си. Депресираните хора често биват възприемани от другите като егоцентрични. Истината е обаче, че целият им фокус и енергия са насочени към процеса за справяне с афективното разстройство. Затова е възможно да се наложи (когато усетите нуждата) да се обърнете към други приятели или членове на семейството за подкрепа и насърчение. Посещаването на психотерапевт или група за подкрепа може да бъде изключително полезен ресурс, за да научите повече за депресията, а и да усвоите положителни умения за справяне с вашите собствени трудности.

Ако не сте сигурни, откъде да започнете, не спирайте да си напомняте да не губите надежда. По-голямата част от хората с депресия успяват да преодолеят разстройството с подходящото лечение, но процесът отнема време, търпение и обич. Неуспехите са част от пътя към живот без депресия, така че не се отказвайте, ако вие и вашият близък човек срещате пречки и поражения.

Източник: psycom.net

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе