9 златни правила на етикета

30 Март 2019, 18:19
456
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Всяко място в света разполага със свои собствени правила. Въпреки това, има някои неща, които могат да ви помогнат да се справите с всяка ситуация, да намерите приятели и да направите добро впечатление. Това са основните правила на етикета за постигане на успех.

1. Дайте възможност на хората да се защитят

Основната цел на благоприличието е да не говорите лошо за хората, когато нямат възможност да се защитят. В крайна сметка, ако не дадете шанс на вашия опонент, изглежда, сякаш искате да скриете нещо. Признавайки силните страни на нещо (или някого), което не харесвате, става ясно, че това, което казвате, е добре обмислено.

2. Избягвайте тези 5 теми за разговор

Има 5 теми, които трябва да избягвате по време на разговор: пари, здраве, възраст, религия и политика. Не задавайте неудобни въпроси относно работата или диетата, например. Въпреки че имате право на мнение, най-добре да го изразите в точно време и място. Подобни теми трябва да се обсъждат дискретно.

3. Не позволявайте на някой да плаща вместо вас

Ако поканите някого на вечеря, е логично да платите неговата сметка. Никога не допускайте да се случи обратното. Ако той предложи да плати за себе си, или дори за вас, преценете спрямо ситуацията. Ако смятате, че е най-добре всеки да отговаря за себе си, изяснете тези подробности, преди да излезете.

В случай, че някой ви покани на вечеря, уверете се, че носите пари в себе си за спешни случаи, но бъдете учтиви, ако вашият придружител възнамерява да плати вместо вас.

4. Обадете се, преди да отидете на гости

Ако искате да посетите някого, опитайте да му се обадите преди това. Желанието за среща с хора, които не са подготвени, не е добра идея. В края на краищата, ако знаят, че идвате, могат да ви направят кекс.

5. Никога не закъснявайте за среща

Никой не обича хора, които постоянно закъсняват. Не мислете, че трябва да чакате вашите домакини, защото се нуждаят от допълнително време. Ако имат проблеми, ще ви уведомят. Също така е важно да знаете кога е време да си ходите. Хубавите моменти рано или късно свършват.

6. Бъдете от типа гости, които всеки домакин обича

Ако някой ви покани в неговия дом, въпрос на добър вкус е да носите подаръци. Това могат да бъдат цветя, бонбони или дори торта. Уверете се, че не носите нещо лъскаво и скъпо, което може да предизвика чувство на неудобство в домакините. Парите са подходящи само за рожден ден на роднина. Възможно е да има моменти, в които домакините няма да искат подарък, но все пак е добра идея да имате нещо под ръка.

Ако ви поканят да играете игра или да разговаряте, бъдете учтиви и вземете участие. Предложете вашите услуги, но не се опитвайте да прекрачвате границите.

7. Опитайте се да бъдете социални във външния свят

Ако сте на публично място, не използвайте мобилния телефон - дори за писане на текстови съобщения. Това може да накара хората, с които разговаряте, да се почувстват обидени. Все пак излизате с тях, за да им обърнете внимание, нали така?

8. Запомнете имената на хората, с които се запознавате

Ако не си направите труда да запомните името на някого, той може да се почувства така, сякаш не е от значение. Понякога нещо малко, като неправилно произнасяне на фамилията, е обидно. В този ред на мисли, употребата на псевдоними, поради невъзможност за запомняне на нечие име, е само признак на лош вкус.

9. Бъдете пример за останалите

Хубаво е да бъдете пример за останалите. Това важи в много ситуации: грижи за децата, общуване с приятелите и взаимодействие с колегите. И дори, ако някой не се държи учтиво с вас, винаги "бъдете над нещата".

Ако имате среща с хора от друга държава, проучете тяхната култура и това, която смятат за любезно и правилно. Те могат да следват различни правила за етикет.

Източник: Bright Side

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе