10 въвеждащи въпросa, които терапевтите обикновено задават

458
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Какво може да очаквате от първото си посещение при специалист по психично здраве – психолог, социален работник или психотерапевт?

Според американския психолог с 30-годишен опит д-р Денис О'Грейди (Dennis O'Grady) отговорът е лесен – може да очаквате лесни, но същевременно предизвикващи размисъл въпроси. Накратко, пригответе се за доста въпроси. "Карта на промяната" (също така наричана "цели на терапията") се създава от терапевта, за да насочи клиента към предприемане на мерки за справяне с проблемите му.

Представяме ви 10 от най-често срещаните въвеждащи въпроси, които психотерапевтът ще ви зададе, за да задейства процеса по положителна промяна по време на сесията. Допълните въпроси имат за цел да ви покажат по какъв друг начин могат да бъдат формулирани запитванията на терапевта.

Какво ви води тук?

Предполагам, че сте обмислили добре причината за посещението си днес. Което е нещото, което бихте искали да обсъдите. Хората, които се решат да опитат психотерапията или друг вид помощ, проявяват голям кураж. Ако нямате нищо против, ще ви задам няколко въпроса и ще си водя записки, за да не забравя това, което сте споделили с мен. Не се притеснявайте да ме прекъснете, ако искате да насочите разговора към определена тема.

Посещавали ли сте други специалисти по психично здраве преди нашата сесия днес?

Показвате достойна за уважение увереност с решението да дойдете тук днес и да говорите за предизвикателствата в живота си. Виждали ли сте някога със специалист по психично здраве преди? Постигнали ли сте резултатите, които сте искали, или позитивите от терапията са се оказали краткотрайни?

Какъв е проблемът според вас?

Всеки има различна гледна точка относно конкретния проблем и кое е най-подходящото решение. Целта на терапията е да се създадат положителни промени по възможно най-бързия начин, без обаче да чувствате натиск да изпълните всичко още от първия път. Как бихте дефинирали проблема? Кои хора в живота ви – роднини, приятели, колеги – са причината да изпитвате трудности в ежедневието си? Какви са вашите отношения с останалите служители на работното място? Как бихте описали личността си? Кой или какво е най-важното нещо за вас?

Как обикновено ви карат да се чувствате предизвикателствата, с които се сблъсквате?

Всеки човек среща трудности в живота си. Вие как се определяте – по-скоро като оптимист или песимист? Как се чувствате, когато проблемът се появи неочаквано? Чувствате ли се тъжни, безнадеждни, тревожни, изплашени или той предизвиква във вас някаква друга емоция?

Кога проблемът се задълбочава и кога негативните ефекти не се забелязват с такава тежест?

Колко често се появя проблемът? Кое мислите, че влошава ситуацията? Появиха ли се трудностите изневиделица или сте забелязали, че имат по-скоро епизодична същност? Пробвали ли сте техники или книги за самопомощ, които са ви помогнали да преодолеете трудностите?

Какви положителни промени бихте направили в живота си, ако имахте на разположение магическа пръчка?

Поставянето на цели е добра отправна точка, тъй като ви помага да се фокусирате върху конкретни аспекти от живота си. Редовно ли си съставяте планове за действие, касаещи личния ви и професионален живот? Как бихте искали да подобрите ежедневието си, за да бъдете по-доволни и щастливи?

Като цяло как бихте описали настроението си?

Някои от нас по-чувствителни от останалите и поемат настроенията на другите като гъба, докато за други хора емоционалните състояния на останалите не оказват такова голямо влияние. Какво предизвиква тревожност, гняв, тъга или безнадеждност във вас? Наподобяват ли промените в настроенията ви увеселително влакче или не изпитвате крайности в емоционалните си състояния? Кое подобрява лошото ви настроение? Използвате ли наркотици, алкохол, секс, пари или други методи за стабилизиране на емоциите ви?

Какво очаквате да получите от психотерапията?

Всеки клиент очаква нещо различно. Вярвам, че сте дошли при мен, за да ви помогна да постигнете целите си възможно най-бързо. Част от клиентите предпочитат да им се възлагат задачи за вкъщи, други искат да бъдат изслушани, докато някои предпочитат да получат високо ниво на взаимодействие с терапевта. Кои са начините, по които се учите най-ефективно? Колко сесии смятате, че ще са необходими, за да постигнете целите си? Как ще разберете кога сте достигнали задоволително ниво на развитие и вече няма нужда да посещавате сесиите ни? Кои са начини, по които смятате, че е вероятно да саботирате постигането на целите си? Обвинявате ли някой друг за проблема си?

От какво имате нужда, за да се почувствате по-доволни, по-щастливи и по-спокойни?

По скалата от 0 до 10 колко удовлетворени се чувствате от живота си в момента? Кой аспект от живота ви продължава да не функционира оптимално, предизвиквайки силно разочарование и недоволство? Какво правят хората, което не ви харесва, и какво точно бихте искали те да променят? Как се справяте с отрицателни преживявания, конфликти и разочарования? Лесно ли се ядосвате? Как се проява гневът ви? Кое от миналото ви не ви дава мира? Изпитвате ли силна вина, породена от грешките, за които не сте си простили? Кое е най-голямото ви разочарование?

Смятате ли, че имате нисък, среден или висок междуличностен коефициент на интелигентност?

Бихте ли оценили комуникационните си умения като лоши или добри? Колко добре се разбирате с партньора си? Обичате ли половинката си? Как бихте описали връзката си с вашите деца и/или внуци? А какви отношения поддържате с братята и сестрите си? Как бихте описали връзката си с родителите си? В какви семейни конфликти сте взели участие последно? Кои от вашите връзки бихте определили като провал? На кого се обаждате, когато сте тъжни и самотни, за да ви окаже подкрепа?

Емоционалната близост с терапевта се формира, когато дадете честни и откровени отговори на въпросите в статията.

Източник: framar.bg

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе