Защо само с кардио-тренировки не може да се отслабне

11 Януари 2019, 22:52
203
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Последните проучвания в света на спорта показват, че кардио тренировките сами по себе си не са най-доброто решение за отслабване. Нужно е и още нещо. Ако искате да премахнете излишните килограми и да изградите по-атлетично тяло, наред с кардиото трябва да заложите и на някои по-тежки тренировки във фитнес залата или най-малкото по лостовете в уличния фитнес.

Продължителното бягане не допринася за стимулиране секрецията на растежния хормон и за производството на тестостерон, които два фактора са ключови елементи за използването на мазнините в тялото. При монотонното бягане не се получава най-ефективното изгаряне на мазнините и сами ще откриете, че ставате много по-издръжливи с всеки изминал ден, но това не се отразява особено на физическото ви развитие, що се отнася до натрупване на чиста мускулатура и оформяне на тялото. Средно, при бягането вие изгаряте по 500 калории на час, което не е особено задоволително. Учените установяват, че интензивността на тренировките има по-решаващо значение в разхода на калории, а при монотонното бягане, тя е доста ниска, което на практика означава, че джогингът е лош инструмент за получаване на добри резултати.

И така, на къде да насочите фокуса си, ако искате да стопите мазнините, а не искате да загубите мускулатурата си?

1. Придържайте се към доброто хранене

Храненето е основният стълб във фитнеса. Това означава, че трябва да приспособите диетата си към тренировките, на които ще залагате. Храни, които осигуряват оптимални нива на микро и макро хранителни вещества, са от съществено значение за здравето и физическото ви състояние. След като се справите с този жизненоважен аспект от играта, вие ще бъдете добре подготвени да тренирате и да се справите с фитнес компонентите.

2. Силови тренировки

Кратките, но интензивни силови тренировки ще ускорят способността на органите ви да катаболизират мазнините като гориво. Затова, драстично намалете кардиото, ако искате да отслабвате, и заложете на силовите занимания. Ако използвате по-леки тежести, но с повече повторения, вие ще имате по-добри резултати, отколкото с джогинг – това показват последните проучвания на учените от американските спортни лаборатории. За още по-добри резултати, правете серии до отказ, това още повече засилва отделянето на растежен хормон.

Запомнете още нещо, аз не изключвам кардиото като инструмент за отслабването, но чистенето на мазнините може да стане и с високоинтензивно кардио, което можете да включите няколко пъти седмично. Продължителното и монотонно бягане или колоездене можете да използвате като инструмент за възстановяване, когато правите активна почивка. А това, което трябва наистина да запомните е, че най-силното ви оръжие трябва да остане работата със свободни тежести и фитнес машините.

Източник: framar.bg

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе