Обичаите при хранене по света

23 Август 2020, 22:28
1 125
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Различните култури по света се отличават със свои обичаи при хранене, които са резултат на различията в начина на живот на хората по света. Разнообразието е толкова голямо, а народите толкова строго се придържат към етикета на трапезата, с който са свикнали, че често възникват комични ситуации. Понякога недоразуменията са до такава степен сериозни, че е необходима висока доза дипломатичност, за да се изглади неприятното впечатление, което гостите оставят поради незнание.

Да се спрем на някои обичаи при храненето в различни части по света, които са не само любопитни, но дават ценна информация за изкуството на хранене при различни култури. То може да се окаже полезно някой ден.

Ще започнем с приборите, които се използват на различни места. В това отношение всеки народ има собствен стил, но разликите при използването им са наистина огромни. На една трапеза ще се ползват само с лява ръка, на друга с дясната, някъде може и с двете, а другаде се яде изобщо без прибори. Объркването е голямо, но може да се запомнят някои правила, тъй като са интересни.

В Чили ще ядете без прибори. Не бива и да ръкомахате на трапезата, защото е неприлично.

В Етиопия се хранят в общи чинии. Там използват и само дясната си ръка.

В Китай и Япония използват добре познатите клечки при ядене, но забиването им в купичката ориз е обида за домакините. Не е прието и да се кръстосват, оставят се успоредно в чинията, когато не се ползват. Тези необичайни за европейците прибори се държат само с дясната ръка и не бива да се сочи някой сътрапезник с тях.

В Близкоизточните страни, Индия и на африканския континент се яде също само с дясната ръка. Лявата е за хигиена и не бива да се ползва и при хранене.

В Етиопия хората се хранят един друг с ръце. Храната се поставя в центъра на кръга, образуван от насядалата компания. Домакинът взима с ръка от ястието и слага в устата на човека до него. Той на свой ред прави същото със своя съсед и така, докато всички от кръга получат първата си хапка. После ритуалът се повтаря многократно, докато привърши храненето.

Ако в Япония ви поднесат супа, смело може да сърбате. И колкото по-силно, толкова по-добре. У нас се счита за невъзпитано, но в Страната на изгряващото слънце това е комплимент за домакинята. Означава, че ястието е вкусно.

Във Филипините не бива да се дояжда храната до край. Ако не оставите хапка от нея, значи искате още и ще ви досипят.

Монголците също имат странен за нас ритуал. Жената поднася първата хапка на мъжа си. Храненето завършва, когато поставите ръка върху купата или чинията си. Там няма да го примат за невъзпитано, както е в Европа.

В Танзания ще обидите домакините, ако помиришете храната си. Не ходете на вечеря навреме, ще се разминете с добрия тон. Закъснението с 15 минути или половин час е признак на добро възпитание.

Във Франция е невъзпитано да си солите храната, преди да сте я опитали, ще обидите готвача. Не бива и да режете салатата си.

В Португалия не е прието да се иска сол или пипер за подправяне на храната, готвачът ще се засегне, че оспорвате неговите умения.

В Италия пък е грях да поръсите морска храна с пармезан. Ще ви засипят с критики.

В Афганистан, ако изпуснете хляб на земята, трябва да го вдигнете и целунете в знак на уважение.

В повечето европейски страни ръцете се слагат на масата по време на хранене, но без да се облягат лактите. Във Великобритания обаче това се прави само по време на хранене. Когато не ядете, ръцете трябва да са в скута.

Източник: Готвач.бг

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе