Най-лошата пречка за загуба на тегло

28 Ноември 2020, 19:13
587
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Да се опитваме се да отслабнем е достатъчно трудно и без този проблем. Висококалоричната диета уврежда мозъка, което го затруднява да се съпротивлява да се консумират повече висококалорични храни, показват проучванията. Диетите с високо съдържание на мазнини променят част от мозъка, наречена хипокампус. Тази област е от решаващо значение за инхибиране на мисли - такива като тези, които карат човек да яде повече, отколкото би трябвало. Без тази спирачка на нежеланите мисли за хранене, затлъстяването става още по-трудно за избягване.

Професор Тери Дейвидсън, водещият автор на изследването, казва:

"Това е един порочен цикъл, който обяснява защо затлъстяването е толкова трудно за преодоляване. Идеята е, че спазвате диета с високо съдържание на мазнини / много калории и това ви кара да преяждате, тъй като тази инхибираща система постепенно се замърсява. За съжаление, тази инхибираща система е и за запомняне на неща и потискане на други видове намеса."

Заключенията идват от проучване на плъхове, някои от които са хранени с високо съдържание на мазнини, висококалорична диета. Резултатите показват, че плъховете, които са станали с наднормено тегло, имат повече проблеми с паметта. Ако хората са едни и същи, това обяснява защо е трудно да отслабнете и да задържите теглото си. Без способността да се потискат мислите за храна, на затлъстелите хора ще им е по-трудно да се противопоставят на изкушението.

Въпреки това, както и хората, не всички плъхове се интересуват от диета с високо съдържание на мазнини, казва професор Дейвидсън:

"Някои плъхове и някои хора имат по-ниско предпочитание за високоенергийни диети. Нашите резултати показват, че каквото и да им позволява да ядат по-малко и да поддържат теглото си в норма, също так им помага да запазят мозъка си когнитивно здрав."

Професор Дейвидсън смята, че след известно време увреждането на мозъка може да стане постоянно:

"Мисля, че вредата става постоянна, но не знам в коя точка става това. Други изследвания показват, че хората, които са били с наднормено тегло имат по-слаба хипокампална активност, когато консумират храна, отколкото хората, които никога не са били с наднормено тегло. Само защото губите теглото си не означава, че ще си възвърнете тази мозъчна функция. Това би могло да обясни защо е толкова трудно за хора, които са били с наднормено тегло, да запазят килограмите в норма."

Източник: PsyBlog

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе