Любопитни обичаи от трапезите по света

28 Януари 2020, 18:41
638
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Добрите обноски на масата се учат още в ранна детска възраст. Оказва се обаче, че поведението на масата има специфични нюанси в различните страни.

Когато сте на масата в чужда държава има известна вероятност неволно да се изложите, ако не познавате поне малко местните обичаи. Представяме ви някои от по-странните обичаи от различните краища на света.

Мексико

Традиционният мексикански такос се яде само с ръце,, като се използват палецът, показалецът и средният пръст. Ако използвате прибори, ще ви сметнат за сноб.

Германия

Етикетът на хранене забранява картофите да се режат с нож. За да ги раздробите, използвайте вилица. Ако използвате нож, ще обидите домакинята, че картофите ѝ не са достатъчно меки.

Франция

Никога не дръжте лактите си на масата по време на хранене. Ръцете ви никога не трябва да са и под нея. Дори да не използвате приборите, гледайте китките да са поставени отгоре.

Унгария

Рискувате да си спечелите крайното неодобрение на унгарците, ако вдигнете наздравица с бира. Позволено е да правите това с всякакъв друг алкохол, но не и с бира. Традицията датира от 1848 година, когато австрийците, потушили революцията на унгарците, празнували с чаши пълни с бира. Тогава те се зарекли, че никога няма да не вдигат наздравици с бира.

Испания

Храненето е издигнато на пиедестал в Испания. След вечерята следва ритуал, наречен собремеса. Това е времето, в което лежерно се наслаждавате на приятната компания на събеседниците си. Етикетът не позволява веднага след вечеря да напуснете масата.

Корея

В страната храненето започва тогава, когато най-възрастният член на семейството заеме мястото си и започне да си храни. Освен това, уважението повелява всяка чаша и чиния да се поема с две ръце.

Тайланд

Етикетът не позволява да използвате вилицата като основен прибор за хранене. В Тайланд с тази функция е натоварена лъжицата, като вилицата може да се използва само като помощен прибор.

Япония

В Япония традиционният прибор за хранене са клечките. Никога обаче не трябва да ги оставяте забити в купичката с ориз, тъй като това носи лош късмет. Когато искате да ги оставите, просто ги поставете легнали в купата или чинията си или хоризонтално до нея.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе