Четенето на книги може да удължи живота ни с две години

24 Феврурари 2019, 19:34
594
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Ново проучване разкрива, че четенето на книги може да увеличи продължителността на живота до две години и да подобри качеството му. Учените са установили, че хората, които четат книги, дори само за 30 минути на ден, живеят с около две години по-дълго в сравнение с хората, които четат само вестници и списания или изобщо не четат нищо.

Въпреки че електронните книги стават все по-популярни, продажбите на печатни книги се увеличават. Много изследвания, свързани с четенето, потвърждават ползите от него. Един от примерите е скорошно проучване, което сочи, че четенето на художествена литература ни прави по-съпричастни с околните.

Според проф. Бека Леви и колегите ѝ четенето на книги може да ни помогне да живеем по-дълго. Учените са изследвали навиците за четене на 3 635 души, навършили 50 години, и наблюдавани в продължение на 12 години.

Взети са под внимание фактори като образование, пол, семейно положение, богатство, здравословни проблеми и депресия, които биха могли да повлияят на резултатите от изследването.

Процентът на по-дълго живеещи хора при читателите на книги е по-висок в сравнение с хората, които четат списания и вестници. На свой ред читателите на списания и вестници имат по-голяма продължителност на живота от не-читателите.

Шансовете за по-дълъг живот били още по-високи при хората, които четат повече от 3.5 часа седмично. Рискът от преждевременна смърт при тях бил с 23% по-нисък.

По-склонни да четат книги са жените, хората с висше образование и тези с по-високи доходи. Вероятно причините за връзката между книгите и дълголетието са най-различни, но според д-р Леви и нейния екип това е свързано с когнитивните ползи от по-продължителното четене.

Източник: Healthiest blog

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе