9 причини, поради които хората отказват да започнат терапия

1 Феврурари 2019, 19:09
380
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Нормално е да се чувстваме неуверени при започването на терапия. Хората често се тревожат за това какъв ще бъде процесът, както и от обществени митове. Статията е опит да се изяснят някои от идеите за терапия, които често пречат на човек да потърси помощ.

1. Моите проблеми не са толкова лоши

Често хората смятат, че терапията трябва да бъде оставена само за краен случай или за хора със сериозни проблеми. Макар това да е опция, друга идея би била, че търсенето на помощ по-рано позволява на човек да се чувства по-добре по-рано и да постигне напредък по-бързо. Накратко: Защо да чакате, докато нещата станат наистина лоши, когато потенциално биха могли да предизвикат допълнителни затруднения?

2. Трябва да мога сам да реша проблемите си

Точно както бихте търсили медицинска консултация за физически проблем, терапевтът е минал специализирано обучение, за да разбере и помогне за проблемите, свързани с вашия емоционален живот. Работата върху проблеми в терапията често се превръща в умение, което ще доведе до по-голяма увереност и самоувереност.

3. Ако започна терапия, ще продължи ли вечно?

Не! Честотата и продължителността на терапията се обсъждат заедно между терапевта и пациента и в крайна сметка се решават от пациента. Хората се възползват от широка гама продължителност на лечението - в зависимост от конкретния човек и неговите / нейните цели и нужди.

4. Ще трябва да разкрия всичките си мисли на моя терапевт

Един от полезните аспекти на терапията е, че вие ​​като пациент решавате какво и колко да споделите. Подобно на задаване на честотата и продължителността на лечението, в крайна сметка сте задали темпото на терапията и вашият терапевт е там, за да помогне на процеса по начин, който ви е удобен. Това съвместно усилие изгражда доверителна терапевтична връзка и успешен резултат от лечението.

5. Ще се почувствам осъден

Хората често се чувстват уязвими, когато говорят за чувствата си. Те се притесняват за това какво ще мисли терапевтът за това, което се споделя. Вашият терапевт обаче не е там, за да ви съди, а по-скоро да слуша и предлага уникална перспектива. Ако сте загрижени за чувството, че ще бъдете съдени, би било важно да го обсъдите с вашия терапевт, така че чувствата ви да бъдат разбрани и да не пречат на получаването на помощта, която заслужавате.

6. Загрижен съм, че моят терапевт ще се превърне в "патерица"

Нека бъдем ясни. НЕ е цел на терапията да насърчава зависимостта между пациента и терапевта. Всъщност терапевтичната връзка е предназначена да бъде съвместна. Начините на разбиране и усещане за по-добро усвояване в терапията стават инструменти, които човек може да използва независимо от терапевта. Когато терапията приключи, човек трябва да се чувства уверен, че има способността да бъде активен участник в собствения си емоционален живот. Това включва, но не се ограничава с доверие в способността им да управляват чувствата, да решават проблеми и да вземат решения.

7. Ако говоря за нещо, ще бъда задължен да направя някои промени

Това не е така. Има разлика между мислите и действията. Например, може да влезете в терапия за справяне с трудности в една връзка. Когато започнете да споделяте чувствата си по отношение на връзката, може да се почувствате притеснени, че ако се свържете с негативни чувства, ще бъдете принудени да прекратите връзката. Всъщност, като говорите с терапевт, можете да откриете и нова перспектива и / или допълнителни опции, които преди това не са били видими.

8. Аз съм притеснен за това, което мога да науча за себе си

Едно от предимствата на терапията е повишеното удовлетворение в нашия професионален и личен живот. Всъщност често това, което не разбираме напълно за себе си, в най-голяма степен пречи на щастието и успеха. Самосъзнанието позволява на хората да получат по-голям контрол над собствения си живот. Поради тази причина е важно да уведомите терапевта, че сте загрижени за това, което ще научите за себе си, така че вие ​​и вашият терапевт да работите с най-удобния за вас темп. В крайна сметка фокусът на терапията зависи от вас.

9. Ако се чувствам неуверен за започване на терапия, може ли това да означава, че не е за мен?

Често се случват смесени чувства за започване на лечението. Нашите инстинкти ни карат да стоим настрана от неудобните мисли и чувства. Колебанието за започване на терапията може да покаже наличието на нещо много важно, което може би ще разберете за себе си. Поради тази причина се препоръчва да отделите време за проучване на тези опасения. Това позволява емоционалната енергия да бъде насочена към получаване на по-голяма полза от терапията, а не към отблъскване на трудни емоции.


Ползите от терапията включват:

По-голямо самочувствие
Подобрено настроение
Намалена тревожност и депресия
По-ефективно вземане на решения
Подобрени взаимоотношения
Повишено удовлетворение от работата

Източник: Psychologytoday.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе