7 стъпки за справяне с житейските моменти

26 Януари 2019, 18:51
399
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Понякога е по избор. Понякога не е така. Така или иначе, справянето с житейските цели може да бъде предизвикателство.

Един родител, например, може да открие, че би искал да споделя големите моменти на бебето си с партньорd. Самотният родител няма избор - може не само да преживява големите моменти без партньор, но това може да му напомня за развод, за загубен партньор или за трудно обстоятелство.

Така или иначе, по избор или не, житейските етапи са неизбежни и управлението им самостоятелно изисква перспектива и стратегии.

Първа стъпка:

Анализирайте момента. Дали е неизбежно, като рожден ден, или това е събитие, което бележи постижение, като дипломиране, промоция или успешно пътуване? Ако това е неизбежно и/или разстройващо събитие, в което нямате избор или контрол, не губете скъпоценни сили и не размишлявайте върху неговото значение. Опитайте пасивно приемане и си напомнете, че можете да се изправите пред всичко, дори да сте сами. Ако е нещо хубаво, като промоция или награда, опитайте активно приемане. Напомнете си, че сте се справили добре, поздравете и празнувайте!

Втора стъпка:

Вижте предимството да го направите сами. Важни събития често водят до промени в живота, защото те принуждават да натискаш педала. Например, един голям рожден ден, родител, който се разболява или променя работата си, може да ви накара да преоцените модела си на живот и искате да се движите напред в нова или различна посока. Ако преминете през крайъгълен камък с партньор или екип, промяната може да бъде по-сложна или дори да не се случи. Ако сте сами, обикновено имате свободата да действате по отношение на нови решения и възможности като преместване в нов град или ставане на родител, както и пълен контрол над училищата, религията и дейностите на вашето дете.

Трета стъпка:

Упражнявайте се да гледате отвътре навън - не обратно! За да преминете през житейските етапи с ясен фокус, погледнете вашите важни събития чрез собствените си очи, а не през очите на всички останали. Хората не ви наблюдават. Вместо това, те са заети със собствените си моменти. Така че, всеки път, когато се почувствате съжаляващи за себе си, не забравяйте, че вероятно гледате живота си отвън навътре. Спрете и практикувайте вътрешната перспектива. Това отнема време, но ще ви помогне да продължите напред в живота.

Четвърта стъпка:

Погрижете се за себе си по същия начин както за близките си. Важно е да отделите време за себе си - независимо дали е за тренировка или хубава вечеря. Също така, не забравяйте да си дадете достатъчно паузи между тях. Може да сте свикнали да живеете на висока скорост, но дайте си разрешение да забавяте от време на време. Отнема практика и може да бъде лесно да се забрави, но аз съм тук, за да ви напомня да се грижите за себе си!

Пета стъпка:

Когато моментът наближи или се промъкне до вас, започнете да говорите със себе си. Дайте си разговор (не трябва да бъде на глас). Терапевтите са открили, че не това, което казваме, помага на пациентите, а това, което пациентите избират да повтарят на себе си им помага. Например, ако преминете през лечение за плодовитост и няма партньор, който да ви напомни, че "винаги има начин" да се изгради семейство, си напомнете, че винаги има начин. Вашето настроение обикновено ще се вдигне, защото позитивността на слуха може да промени перспективата ви. Само не забравяйте да слушате.

Шеста стъпка:

Проверете за депресия. Понякога леката депресия може да ви накара да се чувствате уморени и тъжни, а по-тежката депресия може да означава чест плач, загуба на апетит и отчаяние - всичко може да се обвини за това, че не се справяте с един етап. Сама или не, депресията може да бъде предизвикана от хормонална терапия, повтаряща се загуба на бременност, неуспех на лечението, финансов стрес или стрес от връзката. Говорете с Вашия лекар за насочване за терапия, подкрепа и/или медикаменти.

Седма (и последна) стъпка:

Намерете или създайте своя собствена група за поддръжка. Полезно е да намерите група, която е преминала през подобен опит, тъй като те наистина могат да разберат какво преживявате. Започнете онлайн проучване, попитайте Вашия лекар или потърсете национални организации. Все пак, ако предпочитате да преживеете сами житейските събития, уверете се, че сте подкрепа сам за себе си и си напомнете, че дори най-независимите от нас понякога се нуждаят от помощ.

В крайна сметка имате повече контрол, отколкото си мислите. Може да не ви харесва, когато изпитвате нещо от себе си - като да станете самотен родител - но можете да изберете как да реагирате на житейските етапи и да продължите да напредвате.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе