Жените гладиатори в древен Рим

3 Октомври 2019, 15:20
802
Жени-гладиатори в древен Рим - това е често пренебрегван аспект на популярните боеве в древността. През 2012 г. National Geographic пусна статия, обсъждаща статуетка от древен Рим, която в момента се помещава в немски музей. Статуетката е на жена с голи гърди, в ръката си държи косит предмет. Преди това историците се придържат към идеята, че предметът, който тя държи, е стригил, извито острие, използвано за изстъргване на пот и мръсотия от тялото. Алфонсо Манас, професор в Университета в Гранада, смята, че това е особен вид къс, извит меч, наречен сика. Сика е инструмент, използван от различни римски гладиатори, предимно от траки.

Теорията на Манас се основава на начина на позициониране на тялото на жената. Статуетката гледа надолу към земята, а ръката, която държи инструмента, е напълно изпъната отгоре, в почти победоносна поза. Тя също носи кърпа, увита около бедрата и, и ако тя е изобразена в банята, не бихте очаквали тя да бъде облечена. Той вярва, че има по-голям смисъл тя да стои в поза на победител над победен противник.

Колкото и неочаквано да звучи, има доказателства, че е имало жени, които са се състезавали на гладиаторската арена и са били известни като "гладиатрикс". Уебсайтът Ancient History отбелязва, че тогава жените са били посочвани с няколко имена, според документи от онова време. Древните автори са ги наричали лудия или мулиери и дори амазония. Една дума, която не е използвана за описването им, е feminae, което означава дами.

Някои учени приемат, че това означава, че на арената може би са се били само жени от по-ниските прослойки, но други твърдят, че това не е вярно и са участвали и жени от по-високите класи. Ако се сражавали добре, са били толкова почитани, колкото и техните колеги мъже.

Изглежда ясно, че онези жени, които са решили да се бият на арената - и има доказателства, които доказват, че това е бил техен избор - са били по-малко от уважавани независимо от представянето им. В този период на историята ролите за правилното женско поведение са били добре установени. Независимо от техния клас, от тях се очаквало да бъдат съсредоточени върху семействата си и управлението на домакинството, и подчинени на волята главата на семейството.

Влизането в битка на арената е било огромна крачка извън тези ценности. Толкова голяма всъщност, че за учените е трудно да го приемат. Думата ludia, всъщност се отнася за изпълнителка на жена във фестивал, обикновено религиозен.

Имало е дори закони, които се прилагат за жените гладиатори. През 11 г. сл. Н. Е. Римският сенат забранил на свободни жени на възраст под 20 години да се превърнат в гладиатори. Използването на думата freeborn предполага, че жените робини не са били обект на тази забрана.

Едва през 200 г. сл. Хр. Император Север забранил на жените да участват на арената, твърдейки, че спектакълът на жените-гладиатори показва липса на уважение към жените като цяло. Интересното е, че той също бил обезпокоен, че жените могат да бъдат мотивирани да тренират като спортисти и да искат да участват в олимпийските игри, за които той намери заплаха за социалния ред.

Въпреки мнението му по темата, жените все пак са участвали на арената през следващия век. В град Остия е намерен надпис, който го документира, въпреки че в него се казва, че са участвали жени, а не дами.

Източник: thevintagenews.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе