Защо Съветския съюз забранява бодибилдинга за почти 20 години

31 Януари 2019, 8:14
395
По време на Съветския съюз и съществуването на така наречения Източен блок спортът е един от основните пътища, чрез които различните страни имат възможност да се прославят. Затова в училищата всички деца са поощрявани да тренират в някакви спортни дисциплини. Нещо повече - спортът има статут на жизнен критерий за доброто здраве на Съветския гражданин.

Вземайки предвид горния текст, е изключително трудно да си представим защо в продължение на десетки години на жителите на Русия им е забранено да се занимават с бодибилдинг. Всъщност причината е свързана със самата догма на Комунистическия режим. В статията ще обясним защо един на пръв поглед най-обикновен спорт е напълно криминализиран в Съветския съюз за почти две десетилетия.

Бодибилдингът се заражда в Русия едва през 60-те години, когато на екран излиза италианския филм "Освободеният Херкулес". Макар физиката на главния актьор - Стив Рийвс - да не е нещо невиждано в наши дни, по онова време огромните мускули на американеца вдъхновяват не един мъж да започне да тренира усилено с тежести.

Визията на свръхсилните мъже от киното се харесва на мнозина руснаци. Те започват да тренират усилено и съвсем скоро бодибилдърите в по-големите градове на страната започват да се събират в малки приятелски кръгове. Те не само се насърчават взаимно, но и си препоръчват "западни филми", в които актьорите имат атлетична физика, по които да се ориентират. Една от тези "икони" е югославския атлет Гойко Митич, популярен из Източния блок с участието си във филмите за индианеца Винету.

През края на 60-те и средата на 70-те години бодибилдингът става много популярен в Москва. Това привлича вниманието на властите, които заключват, че културистите се поддават на чуждо влияние. Затова по време на едно от събранията на Съветския спортен комитет през 1973-та година този вид спорт е официално забранен. Причините за това са, че ежедневния труд за постигане на силна физика, чиято единствена цел е да краси човека, е повод за излишна суета. Според един от заседателите бодибилдингът не води до нищо продуктивно, а единствено до самовлюбено оглеждане в огледалото и стотици загубени на вятъра часове. Извън забраната остават единствено професионалните тежкоатлети и цирковите изпълнители.

Въпреки забраната на Спортния комитет мнозина руснаци продължават да се занимават тайно с културизъм. Един от нарушилите забраната мъже разказва пред руска медия, че с неговите съмишленици е трябвало да разчистват неизползвани мазета в жилищните блокове и да ги обзаведат с тежести, които или са нелегално изработени, или представляват най-обикновени битови предмети.

Според бодибилдъра основният метод за набавяне на гири и щанги е чрез щедър подкуп в някой завод за метал. Другият начин е чрез закупуване на бракувани парчета релси, отливане на цимент в ръчно направен калъп и т.н. Вторият голям проблем е намирането на подходящи хранителни добавки. За целта се ползват две популярни тогава марки бебешка храна. Единият вид представлява смес, богата на мазнини, чрез която се качва мускулна маса, а другият вид е богат на протеини и служи за поддържане на вече оформената мускулатура.

Друг споменат метод за набавяне на протеин е чрез посещение на най-близката свинеферма. През 70-те и 80-те години на 20-ти век в Русия прасетата се хранят с индустриална ярма. Една от съставките е соев протеин на прах. Ако човек посети някой от фермерите, спокойно може да си закупи един - два чувала от въпросния продукт, които после да скрие в импровизираната спортна зала. Протеинът не се разтваря особено добре във вода и има ужасен вкус, но е особено полезен за поддържане на мускулна маса.

Най-големият проблем за бодибилдърите в Съветския съюз са проверките на домсъвета и милиционерските акции. Обикновените руснаци не гледат с лошо око на културизма, за разлика от милицията и другите органи, чиято цел е да следят за гражданския ред.

Забраната е премахната по време на перестройката на Михаил Горбачов. Тогава дори започват да се организират конкурси, на които може да участва всеки. След падането на Съветския съюз този спорт остава популярен в Москва, както и в останалата част от страната.

Източник: rbth.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе