Страната, в която няма бездомни кучета

25 Август 2019, 23:13
1 149
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Можете ли да си представите колко по-добър би бил светът без бездомни кучета? Е, оказва се, че има отговор на този въпрос.

Холандия спасява хиляди бездомни кучета и променя тяхната съдба, осигурявайки им живот, изпълнен с щастие и любов.

Държавата предприема действия, за да постигне това чрез прилагане на метода PSVIR (подбор, стерилизация, ваксиниране, идентифициране и връщане). Благодарение на това през 2016 г. държавата стана първата, помогнала бездомничетата да избягат от ужаса по улиците.

Ние, хората, които обичаме животните, искаме тази идея да бъде приложена в цял свят.

Историята

От 19-ти век Холандия е населявана от много кучета. Почти всяко семейство в страната има куче като домашен любимец, защото за хората то е символ на социален статус. Но заради множеството четириноги, които са живели там, в страната избухва огнище на бяс, което скоро се превръща в една от водещите причини за смъртността в страната.

От страх много собственици започват да изоставят домашните си любимци и понеже това действие се смята за законно, улиците се изпълват с огромен брой бездомни кучета.

Стерилизация

Към днешна дата с редица мерки Холандия се стреми да промени и да минимизира проблема с бездомните кучета. Стерилизацията и кастрацията са задължителни и безплатни. Държавата покрива всички разходи. С това те успяват да стерилизират 70% от женските кучета. На всяко едно куче са осигурени медицински прегледи, за да се провери кои ваксини и медицински услуги са му необходими.

Закони срещу изоставяне

За да премахне проблема веднъж и завинаги, държавата приема закон, който защитава животните и одобрява друг, свързан със здравето и хуманното отношение към тях. Новото законодателство насърчава собствениците да предоставят на домашните любимци адекватно лечение, както и да се премахнат злоупотребите. Ако стопаните не следват всички инструкции, те могат да получат наказание до 3 години затвор и глоба над 15 000 евро.

Високи данъци за кучета за разплод

Хората, които решат да имат куче у дома, обикновено избират да осиновят или купят кучета за разплод, защото ги смятат за по-красиви и здрави. Ето защо холандското правителство решава да повиши данъците върху закупуването на кучета от магазините. Следователно, този допълнителен разход принуждава стопаните да обмислят други начини да си вземат домашни любимци и да увеличат шансовете за приемане на бездомни кучета.

Правителството започва да провежда кампания за повишаване на осведомеността по този проблем. Чрез нея хората имат възможността да се погрижат за бездомните кучета. Бавно, но сигурно те се привързват към четириногите си другари и над един милион животни успяват да намерят семейства. Този начин на разпространение на информация оказва огромно въздействие върху гражданите и кара над 90% от гражданите да вземат куче като домашен любимец.

Към днешна дата кученцата, живеещи в Холандия, не само живеят комфортно в домовете си, но и са допуснати в повечето магазини, ресторанти и обществени институции в страната.

Източник: Bright Side

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе