Силните бири могат да са полезни като киселото мляко

20 Декември 2019, 19:09
523
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Като се има предвид, че всеки човек съдържа приблизително толкова бактерии, колкото телесните клетки, не е изненада, че пробиотичните храни като кимчи, кисело зеле и някои видове кисело мляко са станали толкова популярни. За щастие на онези, които не обичат киселото зеле, изследванията сочат, че пиенето на силна бира всеки ден също може да помогне за поддържането на здравословна среда в червата.

Изказвайки се на събитие, организирано от производителя на пробиотични напитки Yakult, Ерик Клаасен от Амстердамския университет представи своите изследвания върху бирата, като обясни как някои марки съдържат огромен брой полезни микроорганизми.

Докато повечето бири преминават само през един процес на ферментация, някои от по-силните белгийски бири се ферментират два пъти, за да се разгради повече от захарите в растителния материал до алкохол. За разлика от първия кръг на ферментация, този втори кръг обикновено използва вид дрожди, които произвеждат киселини, които са отровни за много от бактериите, причиняващи заболявания.

Всеки път, когато човек пие по някоя от тези бири, той подсилва чревната си армия от микроскопични защитници с милиони от разяждащите патогени микроби. Въпреки че това потенциално може да има благоприятен ефект върху здравето на пиещия, Класен иска да посочи, че е необходима умереност.

"В големи концентрации алкохолът е лош за червата, но ако пиете само една от тези бири всеки ден, би било много добре за вас", добавя той.

Предишни проучвания са установили, че тежкото пиене уврежда чревните бактерии, което води до ненормален състав на чревната микробиота, така че да разчитате основно на бира, за да подобрите здравето си очевидно не е добра идея.

Също така си струва да се отбележи, че въпреки многобройните твърдения за ползите за здравето на пробиотичните храни, все още нямаме много доказателства, които да подкрепят повечето от тези предположения. Повечето пробиотици съдържат бактерии, принадлежащи към групите Lactobacillus или Bifidobacterium, и докато се смята, че тези микроби могат да помогнат за всичко - от диария до екзема, изследователите все още не знаят кои конкретни бактерии са полезни и за какво.

Източник: iflscience.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе