Почина последният суматрански носорог в Малайзия

27 Ноември 2019, 13:24
581
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Смъртта на 25-годишен женски суматрански носорог на остров Борнео означава, че видът вече официално е изчезнал в Малайзия. Наречена Иман, животното е било единственото по рода си в страната от май, когато последният мъжки екземпляр в Малайзия почина.

Критично застрашената популация на суматрански носорози все още се придържа към съществуването си в Индонезия, макар че са останали по-малко от 100 индивида, необходимостта от засилване на усилията за опазване и размножаване става все по-належаща.

Природозащитниците се надяваха, че Иман може да изиграе главна роля в борбата за възраждането на вида, след като тя беше пленена през 2014 г. и се сдвои с мъжки носорог на име Там, който пребивава в резервата Табин за диви животни от 2008 г. Но по-късно беше открито, че Иман страда от тумори на матката - вероятно в резултат на това, че е продължила твърде дълго, без да се размножава - и че е безплодна.

Всички надежди бяха разбити, когато Там почина по-рано тази година, и след като живееше сама през последните шест месеца, Иман сега се е поддала на рака си, потвърдиха нейните болногледачи в резервата за диви животни в Табин. Смъртта ѝ е описана като "естествена" от министъра на околната среда на щата Сабах Кристин Лийв, съобщава BBC News.

Има пет вида носорог, два, които живеят в Африка и три, които живеят в Азия. Суматранският носорог е най-малкият и има два рога като двата африкански вида. Суматранският, яванският и черният носорог са посочени като "критично застрашени" в Червения списък на IUCN, докато индийският и белият носорог са посочени съответно като "уязвими" и "почти застрашени".

Докато бракониерството и загубата на местообитания допринесоха масово за намаляването на вида през последните няколко десетилетия, сега се смята, че изолацията е най-голямата заплаха за оцеляването на суматранския носорог, тъй като сега те са толкова малко на брой, че рядко получават шанса да се срещнат и размножават в природата. Женските, които продължават прекалено дълго без чифтосване, могат да развият кисти в репродуктивните си пътища, което ги прави безплодни - както беше при Иман.

Още в средата на 80-те години около 800 суматрански носорози трябваше да населят гъстите гори на Югоизточна Азия, като тяхната територия достига чак до подножието на Хималаите. И все пак най-мрачните оценки поставят сегашния им брой само на 30, което поражда опасения, че видът може скоро да изчезне напълно.

Източник: iflscience.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе