Необходим ли е бракът за да сме щастливи

13 Август 2021, 11:38
650
Снимка: Jasmine Carter, Pexels
Снимка: Jasmine Carter, Pexels
Първото подобно изследване показва изненадващи резултати.

Вече десетилетия наред проучванията сочат, че бракът има полза за увеличаване на нашето щастие и дълголетие. Пример за това е проучване в 17 държави, публикувано в издание от 1998 г. на сп. "Списание на брака и семейството", което установило, че бракът е бил 3,4 пъти по-тясно свързан с щастието, отколкото съжителството. Но ново, първо по рода си изследване, рисува изненадващо различна картина.

Изследователи от Мичиганския държавен университет се опитват да преценят щастието на женените, разведените, и самотните хора в края на живота си, за да разберат колко много любовта и бракът играят за цялостното благополучие. Проучването изследва историите на взаимоотношенията на 7 532 души, разделени в три групи (на възраст от 18 до 60 години), за да се определи кой е бил най-щастлив в края на живота си.

  • Група 1: 79 процента от участниците са били женени, прекарвайки по-голямата част от живота си в един брак.

  • Група 2: 8 процента са постоянно неженени или прекарват по-голямата част от живота си без брак.

  • Група 3: 13 процента са имали смесена история на местване и излизане от връзки, развод, повторно сключване на брак или вдовство.


Изследователите задавали въпроси от рода на: "Нужно ли е хората да са в отношения, за да бъдат щастливи?" Или "Какво ще кажете, ако в един момент сте били женени, но не се получи?". След като станали по-възрастни, участниците били помолени да оценят цялостното си щастие, а изследователите сравняват отговорите им с групата, в която са.

Резултатите не показват никаква разлика в щастието между онези, които са били със смесени истории на отношенията, и тези, които са били несемейни. Авторите на изследването предполагат, че техните открития поставят под въпрос известния цитат на Алфред Лорд Тенисън: "По-добре да обичаш и изгубиш, отколкото никога да не обичаш изобщо". А тези, които са "обичани и са изгубили", са също толкова щастливи в края на живота си, както и тези, които "Никога не са обичали".

Авторите обясняват своите открития, като посочват, че състоянието на отношенията не показва цялата история на това дали някой е щастлив или не. Хората могат да изживеят целия си живот в нещастни бракове. Несемейните могат да се насладят на много други аспекти от живота, освен брака, като приятелства, хобита и кариера. И ако някой не е щастлив в началото, сключването на брак не е панацея, която автоматично ще създаде щастлив човек.

Авторите заключават, че истинското щастие е по-скоро за мисленето, отколкото за брака: "Ако можете да намерите щастие и удовлетворение като несемеен човек, най-вероятно ще задържите това щастие без значение дали имате брачна халка."

Източник: Psychologytoday.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе