Най-големите грешки в историята

23 Септември 2019, 17:37
493
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Човешкият гений не познава граници. Човешката глупост - също. Редовно четем или чуваме за това как някой е бил зарязан от половинката си заради грешно изпратен есемес или как забравен вкъщи телефон води до изпуснато предложение за работа.

Подбрахме за вас и някои от най-грандиозните грешки в историята.

10. Да откажеш на Дж.К. Роулинг

Издателствата, които връщат на Роулинг ръкописа на първата част на "Хари Потър", са 12. Най-накрая от "Блуумсбъри" се съгласяват да отпечатат бъдещата класика, след съвет от 8-годишната Алис, дъщерята на собственика. Книгите за момчето-магьосник са преведени на над 60 езика, огромен е и успехът на филмовите им екранизации, а състоянието на Роулинг днес надхвърля 1 милиард долара.

9. Да не купиш Гугъл за 1 милион долара

Основателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин за малко не продават компанията си през 1999 година. Тогава те искат за търсачката 1 милион долара от изпълнителния директор на корпорацията "Excite" Джордж Бел. След като Бел не проявява интерес, Пейдж и Брин свалят цената на 750 000. Тази оферта също е отказана. Днес "Гугъл" се оценява на над 300 милиарда долара.

8. Да пожалиш Хитлер

В началото на Първата световна война британецът Хенри Танди, който ще се превърне в най-отличавания редник на Кралството за цялата война, открива ранения, невъоръжен и никому неизвестен германски ефрейтор Адолф Хитлер в един окоп. Благородният Танди решава да пощади живота му. А колко ли милиони животи е можел да спаси? Философски въпрос, на който нямаме отговор.

7. Да ядосаш Чингиз Хан

Прочутият владетел на Монголската империя поискал да започне дипломатически и търговски отношения с Ала Ад-Дин Мухамед, шахът на съседната Хорезмия (империя на територията на днешен Ирак, Иран и Афганистан). Предложението било отказано, а изпратеният монголски дипломат бил обезглавен. Чингиз хан не останал доволен и изпратил 200 000 войници, след което от Хорезмия останали само пепелища и трупове.

6. Отказ на стойност 19 милиарда долара

През 2009 година Фейсбук отказва да наеме програмистите Брайън Актън и Ян Кум, след като провежда интервюта с двамата. Няколко години по-късно компанията на Марк Зукърбърг плаща 19 милиарда за чат приложението WhatsApp, което Актън и Кум създават след като не са наети от социалната мрежа.

5. Случайна грешка за 50 милиона долара

Тази година френските държавни железници SNCF похарчиха 15 милиарда долара за нови влакове. Оказа се обаче, че мотрисите са несъвместими с междурелсието на 1300 перона в страната. Решението на проблема струва още 50 милиона долара.

4. Да отсвириш Бийтълс

През 1962 година звукозаписният лейбъл Decca търси перспективни групи. Прослушани са две банди, от които компанията избира световно непознатите и днес "Брайън Пуул и Дъ Тремелоус". Групата, сметната за не толкова добра, е 4-членна банда от Ливърпул, наречена "Бийтълс".

3. Изпусната буква струва 9 милиона глоба

През 2009 г. британското правителство е осъдено на 9 милиона паунда обезщетение след фамозна чиновническа грешка. Небрежният служител изпуска едно "s" в името на компания, заради което тя бива включена в списъка за ликвидации. Договорите на 250 служители на 124-годишната уелска фирма Taylor & Sons са прекратени, след като тя е объркана с подалата заявление за банкрут Taylor & Son.

2. Изгарянето на Александрийската библиотека

Актът, на който дължим изчезването на по-голямата част от информацията за древния свят, е приписван на исторически фигури като Юлий Цезар, Аврелий и мюсюлманския халиф Умар. Тъй като тримата са живели с разлика от столетия по между си, историците говорят за поне няколко нападения срещу най-голямата съкровищница на знание за древността. Истината е малко по-различна. След приемането на християнството в Египет много от текстовете в библиотеката са определени като еретични. Част от тях са изнесени тайно, а други са изгорени показно. По-късно същото правят и войските на халиф Умар.

1. Битката при Крансебес от 1788 година

Данните за това сражение са оспорвани, но 59 години след него А. Грос-Хофингер пише как австро-унгарската армия губи 10 000 души в битка със… себе си. Според неговия разказ батальон на отблъскващите османското нашествие австрийци закупил алкохол от пътуващи цигани. Когато останалата част от пехотата разбрала за това, избухнал спор, който част от австрийските войници помислили за турска засада. Резултатът бил трагичен за мнозина.

Коментари

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе