Начини на сервиране в японската кухня

16 Септември 2019, 20:31
257
Ако говорим за изтънченост в кухнята, за изискани маниери и за естетика при сервирането, сигурно бихте решили, че става въпрос за френската кухня. Да, там наистина се набляга на доброто оформяне на всичко, което се сервира, и неслучайно думата гурме е френска.

Не по-малко старание при поднасянето на ястията обаче влагат и японците. Именно те смятат, че човек трябва да се засити наполовина от вида на самото ястие и наполовина от вкуса му.

В Япония е от изключително важно значение как се разполагат отделните ястия на масата, тъй като за разлика от европейците, няма определен ред в поднасянето. Това означава, че няма значение дали супата ще бъде сервирана първа, а десертът последен, защото всичко, което е приготвено, се слага заедно.

След това всеки сам избира това, което е по вкуса му. Ето защо, ако искате да спретнете една истинска японска вечер, с която да изненадате своите гости, а и себе си, не е важно единствено да знаете как се прави суши или темппура. Важно е и как ще аранжирате масата. Ето какви правила следват японците:

  • Супите винаги се поднасят в отделни купички и се слагат от дясната страна. Най-разпространената супа в Япония е Мисо, която се приготвя със специален бульон на име Даши.

  • Когато поднасяте суши, е добре да разположите отделните парченца по диагонал в съда, в който ще ги сервирате, като оставяте по малко място между тях.

  • Когато сервирате различните видове суши задължително трябва да поднесете и соев сос, както и смесен соев сос с уасаби. Няма значение в каква купичка ще ги сервирате, важното е да се постигне пълна хармония с останалите съдове.

  • Обърнете внимание каква форма има ястието, което поднасяте. Ако то има кръгла форма, трябва да бъде сервирано в квадратна чиния, а ако има квадратна форма да е в кръгъл съд. Идеята е да се постигне по-добър контраст между самото ястие и съда, в който се поднася.

  • Пред всеки гост трябва да има поставени пръчици за хранене. Най-добре ще е, ако разполагате и с хашиоки - специална поставка за пръчиците.

  • Ако серварате няколко храни в един и същ съд, те трябва да са нечетни на брой.

Източник: Готвач.бг

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе