Митологията зад Белите бродници от Игра на тронове

12 Април 2019, 15:02
1 546
Осмият и последен сезон на "Игра на тронове" изглежда готов за окончателния сблъсък между не само главните герои на шоуто - Джон Сноу, Тирион Ланистър, Денерис Таргариен, Церсей и Джайм Ланистър и оцелелите братя и сестри Старк - но между живите и мъртвите: Белите бродници.

Във фантастичния свят, създаден от Джордж Р. Мартин, Белите бродници са древна раса от хуманоидни ледени същества, които идват от Далечния север на Вестерос. Около 8000 години преди книгите да започнат, най-дългата зима в историята се спуска и продължила цяло поколение. Едва след ужасна война хората приключват Дългата зима.

Валът и братята от Нощна стража са били създадени, за да пазят хората от завръщането на Белите бродници. В Зимен Хребет, най-северното от седемте кралства, Старките, както и тези, които им служат, приемат заплахата много по-сериозно от всеки друг. "Зимата идва" е апокалиптично предупреждение.

Нан, старата прислужница на Старк, казва на Бран Старк в първия сезон: "Страхът е за дългата нощ, когато слънцето се крие с години, а децата се раждат, живеят и умират в тъмнина. Това е времето за страх, малък господарю, когато белите бродници се движат през гората. Преди хиляди години дойде една нощ, която продължила цяло едно поколение. Царете замръзнаха до смърт в замъците си като овчарите в колибите си."

За тези фенове на сагата, които помнят началото на поредицата, ужасяващите същества на север от Вала представляват заплаха, още от епизод първи. В него тримата "Нощни стражи" откриха група мъртви хора, живели на север от Вала - диваци.

Двама от рейнджърите бяха разкъсани на парчета от белите бродници, а третият избяга на юг от Вала - което доведе до екзекуцията му от Нед Старк (любимец на повечето фенове в първия сезон).

Някои от участниците в сериала споделят, че краят на поредицата носи смисъл на всички загадки в света на Мартин.

Николай Костер-Валдау, който играе Джайм Ланистър, каза пред The Wrap миналия юли, че "всички парчета се вписват в този масивен пъзел. Искам да кажа, когато го прочетох - прекарах толкова години в това да работя и предполагам и се опитвам да разбера как ще свърши - и накрая, някои от частите бяха точно това, което очаквах, а други бяха напълно шокиращи и изненадващи.

Докато има много писания за средновековния произход на "Игра на тронове" и как Мартин използва Войната на розите, за да създаде битката за власт между различните семейства, вдъхновението за белите бродници е по-малко сигурно.

Заимства се силен елемент от зомбито, тъй като мъртвите се въздигат като войници за армията на Първия бродник. Но също така Мартин може да е възприел келтски, скандинавски и германски митове, за да формира този аспект от сагата. Това е един от най-силните му фантастични елементи.

В един от малкото си коментари за Белите бродници Мартин казва: "Те са странни, красиви… мислите за Духове от лед, нещо подобно… различен вид живот… нечовешки, елегантен, опасен".

Подхващайки тази следа, тези духове са древна свръхестествена раса, подобна на феите и елфите, които се появяват в ирландската и шотландската митология. "Вярата в духовете е част от предхристиянската религия, която е оцеляла хиляди години и никога не е била напълно изтрита от умовете на хората", казва Келтското общество.

Според сайта "Зимата идва", "за Духовете се казва, че живеят в непознати земи през морето, под земята в приказни могили ("aos si" означава "хора от могили" на ирландски) или алтернативен свят, свързан с различни средства към света на хората. Белите бродници на Мартин са сходни в далечния си произход (далечен север) и движението им между познатото пространство и времето, когато кралят на нощта взаимодейства с Бран Старк в неговите зелени видения.

В шотландската митология (където те се наричат даойски сити), тези хора са описани като естествени духове, но също и като предци и богове.

Някои наблюдатели виждат елементи от Дивия лов на Белите бродници, мотив, който се появява в много европейски фолклорни легенди. Това е бурно шествие на призрачни или свръхестествени ловци, преминаващи през зимното небе.

Смята се, че лидерът (обикновено наричан "Ловецът") е свързан със скандинавския бог Один, дявола или с редица други митологични фигури.

"Дивата орда се появява в най-дълбоките, най-тъмните и най-студените места на дълбоката зима, а нейният лидер, подобно на Нощния крал, има големи свръхестествени сили", казва сайтът "Зимата идва".

В друга митология, старите скандинавски Валкирии са множество жени-воини, които слизат на земята, за да възкресят половината от мъртвите човешки воини от бойното поле и да ги пренесат към Валхала. А най-красивата Валкирия има бяла кожа.

Независимо от техния произход, Белите бродници имат страшен лидер в лицето на Краля на нощта. През предишния сезон той уби един от драконите на Денерис, превръщайки го в зомбирано бойно същество, след като трупът му бе извлечен от дълбоко езеро. (А това води до десетки меме-та, които питаха как на снежното бойно поле, успяха да намерят вериги и как бродниците, загиващи във водата, успяха да го достигнат).

Теориите за белите бродници се разбунваха през последните няколко месеца с предположенията, че домът Старк е свързан в кръвна линия с Краля на нощта. Бран Старк е особен фокус в тази теория.

Източник: thevintagenews.com

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе