Любопитни факти за първото кацане на Луната

473
Аполо 11 е първият космически кораб, кацнал на Луната. Нийл Армстронг и Бъз Олдрин са първите хора, стъпили на земния спътник. Тези факти за известни на всички.

Има обаче няколко любопитни факта, които малко хора знаят. Ето някои от тях:

Екипажът попълва митнически документи, за да се върне в САЩ

Астронавтите трябвало да попълнят формуляри заради камъните и пясъкът, които носели от Луната за изследвания.

Нийл Армстронг изхвърлил боклук на Луната

Бъз Олдрин и Нийл Армстронг стояли в капсулата няколко минути, след като кацнали на Луната. През това време Олдрин хвърлил на Армстронг торба, пълна с опаковки от храна и контейнери за тоалетна. Армстронг я пуснал на повърхността на Луната.

Астронавтите изхвърлили още неща, за да освободят място за пробите, които трябвало да вземат.

Ричард Никсън имал готова реч, в случай, че полетът не се върне

Президентът Ричърд Никсън бил подготвен с тъжна реч, в случай, че астронавтите на Аполо 11 не се завърнат живи на земята.

В НАСА се притеснявали, че лунният модул може да се поврези и да се разбие на Луната. Затова идеята за речта дошла от учените от НАСА. Словото на президента било написано още преди астронавтите да излетят от Земята.

Има само една снимка на Армстронг в цял ръст на Луната

Нийл Армстронг се е превърнал в лицето на операцията до Луната. На най-ясната снимка космонавтът не е обърнат с гръб към камерата. Армстронг няма нито една снимка, на която да гледа в камерата.

Третият астронавт на Аполо така и не е стигнал до Луната

Майкъл Конъл бил натоварен с тежката задача да управлява модула, затова той така и не стигнал до Луната. Той стоял в командния център сам повече от 20 часа. Бил инструктиран да се върне сам на Земята, ако Олдрин и Армстронг не оцелеят.

Екипът бил поставен под карантина след като се върнал на Земята

След като мисията на Аполо 11 приключила, астронавтите били поставени под карантина за три седмици.

Предпазната мярка се налагала, тъй като от НАСА знаели, че на Луната има микроорганизми, които могат да навредят на хората.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе