Кодекс Гигас – най-огромният и мистериозен ръкопис в света

13 Октомври 2019, 16:53
608
Кодекс Гигас, наричан още Дяволската Библия, е най-големият познат средновековен ръкопис в света.

Кодекс Гигас е наричан Дяволската Библия заради огромна илюстрация на Дявола, което е изобразена в ръкописа, както и заради легендата около създаването на ръкописа.

Смята се, че е създаден през 13 век в Бенедиктински манастир в Бохемия (днешна Чехия). Съдържа Библията, както и много латински текстове.

По време на Трийсетгодишната война през 1648 година, цялата колекция е била открадната от шведската армия и днес се съхранява в Националната библиотека на Швеция в Стокхолм.

Според легендата, авторът бил монах, който потъпкал клетвите си и бил осъден да бъде зазидан жив. За да се отърве от жестокото си наказание, той обещал за едно нощ да създаде книга, която да прослави завинаги манастира, която включва всичкото човешко знание. Около полунощ той вече бил убеден, че няма да се справи с това и за това изрекъл молитва, която не била насочена към Бог, а към падналия ангел Луцифер, молейки го да му помогне да довърши започнатото в замяна на душата си.

Дяволът завършил ръкописа и монахът добавил изображението на Дявола, като знак на благодарност за помощта. При тестове, които целят пресъздаването на процеса по създаване на ръкописа, се пресмята, че само калиграфската изработка, без илюстрациите и декорациите биха отнели 5 години денонощен труд.

Според експерти, ако се пише със скорост 20 реда в секунда, плюс многобройните илюстрации, на един писар биха били нужни 30 години, за да го завърши.

Ръкописът е създаден от кожата на 160 животни, дълги почти метър и са нужни двама души, за да го вдигнат.

Написан на латински около 1210 година след Христа, Кодекс Гигас носи нещастие на всички, които някога са го притежавали и всички около тях, включително чума, умствени заболявания, пожари и разрушения, а историята му е пъзел от мистерии и зло.

Оригиналът на ръкописа е имал 320 страници, 7 от които са изчезнали безследно.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе