Как са възникнали някои мафиотски прякори?

27 Юли 2021, 21:50
104
Снимки: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Снимки: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Мафиотските прякори са нещо като изкуство. Те са отличителни и позволяват на повечето мафиоти да водят двоен живот. Те рядко успяват да си избират сами прякори - дават им се от техните сътрудници, полицията, пресата и обществеността. Ето как са възникнали някои от най-странните прякори на мафиоти.

Алфонс Капоне - Белязания

Ал Капоне е съосновател и шеф на Chicago Outfit. Той става член на Бандата на петте точки, когато е бил тийнейджър, а по-късно продължава да работи като охрана в барове и публични домове. След Клането на Свети Валентин през 1929 г., той е наречен от пресата като „Обществен враг №1“ и в крайна сметка е изпратен в затвора по обвинение в укриване на данъци. Той изтърпява част от престоя си в затвора Алкатраз в Сан Франциско.

Псевдонимът на Капоне „Белязания“ се появява по времето, когато е бил в Ню Йорк. Историята разказва, че той е работил на вратата в нощния клуб Harvard Inn, когато случайно е обидил сестрата на местния гангстер Франк Галучио. Като отмъщение, Галучио оставя прорезен белег върху лицето на Капоне.

Предпочиташе да не говори за нараняването и често криеше белезите на лицето си от пресата. Винаги, когато го питаха, той твърди, че белезите са военни рани.

Джоузеф Ломбардо - Джоуи-клоунът

Джоузеф Ломбардо е бил високопоставен член на Чикагския екип в продължение на десетилетия, като в крайна сметка е достигнал ранг на консилиере. Неговото управление приключва по време на процеса „Семейни тайни“, по това време той бяга. Той е заловен през 2006 г. и осъден по обвинения в убийство и рекет.

Ломбардо получава прякора „Джоуи-клоунът“, след като причудливите му снимки са пуснати в медиите. По време на процеса той си прави и шеги. Веднъж той се скрил от репортери, като покрил лицето си с маска, направена от вестник, докато друг път твърдял, че парче от бижутата му съдържа „канарен камък“.

Чиро Теранова - Артишоковият крал

Ние се арти-шокирахме от този уникален псевдоним. Теранова идва в САЩ от Сицилия през 1890-те години и се издига в редиците, за да стане подчинен на семейство Морело от Харлем. Той си печели прозвището „Artichoke King“, след като закупил евтини артишоци от Калифорния и ги препродава в Ню Йорк с надценка от 30–40%.

Теранова успява да оцелее през 1930–1931 г. Кастеламареската война в Ню Йорк, смъртоносна битка за контрол над италианско-американската мафия. Семейството му обаче е ощетено. За да влоши нещата, кметът на Ню Йорк децимализира търговията с артишок, като прекратява контрола си върху пазара.

Чарлз Лучано - Лъки

Чарлз Лучано е най-известен с това, че помага за развитието на Американския престъпен синдикат. Той също така е смятан за бащата на организираната престъпност в САЩ заради създаването му на Комисията на мафиотските фамилии през 1931 г.

През 1936 г. той е осъден по множество обвинения, свързани с проституция и сводничество, и е осъден на затвор от 30 до 50 години. Присъдата е заменена, след като той се съгласява да предоставя военноморски разузнавателни средства по време на Втората световна война и е депортиран обратно в Италия.

Действителният произход на псевдонима му е неизвестен. Някои предполагат, че това е просто погрешно произношение на фамилията му, докато други смятат, че това се отнася до невероятния късмет, който е имал при игра на хазарт. Друго мнение предполага, че то произтича от опит за покушение през 1929 г. след отказ да работи за друг бос на мафията.

Бенджамин Сийгъл - Бъгси (лудия)

Бенджамин Сийгъл е най-известен с неразкритото си убийство и с това, че е един от най-страшните мафиоти по времето си. Той израснал беден и се зарекъл да се издигне над скромното си потекло, което и направил.

Неговият псевдоним „Бъгси“ се отнася до бързия му нрав. Един сътрудник го нарекъл „луд като дървеник“ и е известно, че той веднага е реагирал, когато се разпали. Той е презирал прякора, тъй като му напомня за беднотията, в която е израстнал.

Източник: The Vintage News

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе