Как да помогнем по време на паник атака?

30 Август 2020, 17:54
695
Снимка: health.com
Снимка: health.com
Съществуват много погрешни схващания за това какво наистина е паническа атака и как да помогнем, ако някой около нас получи такава.

Повечето от нас изпитват известно безпокойство в живота си, но не всички получават пристъпи на паника. Често тревожността е просто отражение на страховете, които имаме за определени ситуации или хора. Когато нашето безпокойство е в ниско до умерено ниво, обикновено намираме начини да се справим с него. Това, което различава паническата атака от нормалната тревожност, е, че се случва, когато тя премине отвъд способността ни да функционираме. Пристъпите на паника са интензивни, страшни и често се появяват внезапно.

Някои от физическите симптоми на паническата атака включват: тахикардия (учестен сърдечен ритъм), учестено дишане, чувство за замаяност, слабост, чувство, че сте загубили контрол, страх от умиране (например, че получавате сърдечен удар ) и обилно потене.

Ако сте получавали паническа атака в миналото, може би дори не знаете защо това ви се е случило, но твърде вероятно се страхувате да не се появи отново.

Какво можете да направите за друг човек по време на паник атака

Може да е трудно да запазите спокойствие, когато някой се срине пред очите ви. Независимо дали лично или по телефона, първото нещо, което можете да направите, е да запазите спокойствие, когато човекът срещу вас получава паническа атака. Не го съдете или критикувайте по никакъв начин. Пристъпите на паника са неловки, така че не карайте човека да се чувства още по-засрамен, отколкото вече е.

Важно е да се уверите, че той е във физически безопасна среда. Ако това не е така, то незабавно го отстранете от всякаква непосредствена заплаха. Разбира се, това е трудно, ако сте на телефона, но опитайте да накарате събеседника си да сподели къде точно се намира.

Как да помогнете на човека да забави дишането си?

Помогнете му да забави дишането си. Плиткото дишане само ще засили и удължи паническата атака. Накарайте го да се съсредоточи върху издишането. Нека то бъде по-дълго, отколкото вдишването.

Техники, които ще помогнат на човека да забави дишането си

Нека сложи дланите си плътно върху носа и устата си, така че да намали количеството кислород, което вдишва, и вместо това да увеличи количеството на въглероден диоксид. Увеличаването на приема на въглероден диоксид е ключът към намаляване на симптомите. Другият начин да направите това е да го накарате да използва малка хартиена торбичка, в която да вдишва и издишва (Може би сте виждали това във филмите, и да - работи.).

Ако това не е ефективно, нека започне да брои от 100 надолу. Това ще му помогне да измести фокуса си от чувството си за интензивно безпокойство. Уверете го, че ще останете с него, докато атаката свърши.

Чувствате се неспособни да помогнете от дистанция? Може би не можете да подадете торбичка, но може да използвате телефон, скайп или вайбър. Разбира се, че физическото присъствие и реалната прегръдка със сигурност е най-идеалният вариант, но има много неща, които можете да направите, за да помогнете от дистанция. Можете да обещаете, че ще останете с него до края, да го преведете през подходящи дихателни техники и да изслушате притесненията му.

Освен това можете да разучите повече за тревожността и пристъпите на паника, особено ако се случва често с ваш близък, приятел или половинка. Разберете, че няма начин той да знае дали и кога ще получи паник атака. Разучаването на темата заедно с него, ще му покаже, че го подкрепяте и ви е грижа.

Важно е да имате предвид: Паническата атака може да се усеща като инфаркт. Ако не сте сигурни дали става дума за пристъп на паника или инфаркт, а това е първият път, когато се случва с партньора ви, лекарите препоръчват веднага да потърсите съдействие в спешна помощ.

Източник: framar.bg

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе