Фейсбук ни прави нещастни и завистливи?

17 Ноември 2019, 18:26
371
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Фейсбук предизвиква ревност и неудовлетворение. Това сочат резултатите от ново проучване в Германия.

Немски учени установиха, че социалната мрежа носи повече негативи и злоба за потребителите си, отколкото приятно прекарване на свободното време и развлечение. Те са анализирали как Фейсбук се отразява на емоциите. Повече от една трета от анкетираните потребители на мрежата са признали, че се чувстват по-зле, след като са били активни в нея.

Основна причина за спадането на настроението е завистта. Особено силен такъв ефект имат снимките от почивка и купони, качени във Фейсбук. Социалната мрежа създава много илюзии, грешни представи и изкуствени критерии за начин на живот. Мрежата бомбардира потребителите си със снимки и информация, от които изглежда, че всички други си живеят страхотно и безгрижно. Оказва се, че позитивните новини и успехът на "приятелите" не радват останалите, а по-скоро предизвикват завист.

Психолозите обясняват, че когато човек само наблюдава, а не участва във веселбата, е нормално да се почувства потиснат. От анкетираните 600 души тези, които само разглеждат, без да качват свои снимки, се чувстват най-зле. Затова учените от Хумболтовия университет в Берлин и Техническия университет в Дармщат стигат до извода, че Фейсбук намалява общото удовлетворение от живота.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе