Да ядем пица в Италия - 7 съвета

21 Януари 2021, 18:35
312
Снимка: Horizon Content, Pexels.com
Снимка: Horizon Content, Pexels.com
Да посетите Италия и да не опитате пицата - това е недопустимо!

Но преди това е хубаво да знаете къде да я опитате и какво да поръчате. Нека Ви покажем тънкостите на кулинарния туризъм в страната на пицата.

Погледнете знака и менюто

Заведенията, където можете да поръчате пица, са разделени на няколко вида: ресторант (ristorante), тратория (trattoria), остерия (osteria), таверна (taverna) или пицария(pizzeria). В ristorante е гарантирано, че пицата ще бъде по-скъпа, отколкото в една обикновена пицария. В osteria, пицата и пастата са задължително допълнение към винения бар. В таверната или траторията ще ви бъдат предложени много видове домашно приготвени ястия.

Изберете място, където пицата се приготвя в пещ на дърва

В Италия това не е нещо необичайно. Сухата топлина от дървесината позволява коричката да бъде хрупкава, а пълнежът остава нежен и сочен.

Италианците обикновено поръчват по една пица на човек

Към пицата добавят салата или нещо от антипастовата секция. Ако пицата е включена в менюто като primo (предястие), това не означава, че трябва да поръчате още една и dolce (десерт)- ще рискувате да не се справите с такава планина от храна.

Ако в менюто са включени съставките на пицата, то в пицата ще намерите само това, което е посочено

Не очаквайте, че сиренето ще е включено в състава по подразбиране и не се колебайте да уточните вариантите със сервитьора за добавяне на допълнителни съставки.

Когато в менюто е написано "пеперони", не очаквайте пикантни колбаси

В Италия, "пеперони" означава зелен или червен пипер. А коласът, познат у нас като "пеперони" се нарича salame piccante.

Яжте пицата с нож и вилица

Никой няма да ви осъди, ако предпочитате да хапнете пицата с ръце - за повечето хора е все едно. Но защо да нарежеш спагетите на парчета, вместо да ги навиеш на вилицата? Освен това, в повечето заведения, сервират пицата ненарязана и без нож едва ли ще се справите.

Ако пицата е наречена "неаполитанска", тя задължително трябва да отговаря на следните условия:

  • не повече от 35 сантиметра диаметър

  • лесно се огъва

  • съдържа белени домати, зехтин, пресни листа от босилек


Това се дължи на факта, че неаполитанската пица в Европейския съюз е официално призната като "традиционно гарантиран специалитет" .

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе