Често срещан симптом на депресия

17 Ноември 2020, 19:04
501
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Симптомът се среща при 50 процента от хората с депресия.

Физическата болка е изненадващо често срещан признак на депресия, разкриват изследвания.

Симптоми като главоболие, болки в стомаха, световъртеж, болки в мускулите и краката са налице при над половината от хората с депресия.

Всъщност физическите симптоми на депресия са почти толкова често срещани, колкото и емоционалните, като настроение, липса на мотивация и умора.

Дори след успешно лечение с антидепресанти, физическите симптоми могат да продължат, след като емоционалните се подобрят.

Професор Курт Кроенке, който ръководи проучването, споделя:

"Депресията е рисков фактор за симптоми на болка. Най-много оплаквания от болка - като мускулни болки, главоболие, болки в краката - са два или три пъти по-често срещани при хора с депресия."

Изводите идват от проучване сред 573 депресирани хора, посещаващи 37 различни клиники в САЩ.

Резултатите разкриват, че често използваните антидепресанти са по-малко ефективни, когато физическите симптоми са по-тежки.

При една трета от пациентите физическите симптоми продължават по-дълго от емоционалните.

Професор Кроенке добавя:

"Физическите симптоми може да не реагират на обичайното лечение с антидепресанти толкова, колкото емоционалните. Въпреки, че физическите симптоми могат да бъдат свързани или влошени от депресията, те могат да се задържат по-дълго от емоционалните симптоми."

Източник: PsyBlog

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе