Бутан – държавата, в която властва щастието

17 Юни 2022, 15:32
937
Бутан е тайнствена и живописна страна, разположена между Индия и Китай. Тя е била затворена за туристи до 1974 г. Днес всеки, който е готов да премине през много формалности и разполага с достатъчно пари, може да посети кралство Бутан. Въпреки че границите са отворени, кралят все още се опитва да ограничи потока туристи, използвайки различни методи.

Но защо всички хора в тази малка страна са толкова щастливи? Разберете с нас традициите и забраните в държавата, в която царува щастието.

Без интернет и телевизия

В Бутан телевизията и интернетът бяха официално забранени до 1999 г. Но беше невъзможно да се изолира цялата страна от модерните технологии, така че кралят решава да отмени това правило. В това отношение Бутан е последната страна в света, която започва да гледа телевизия.

"Министерство на щастието"

За да се погрижат за вътрешния мир на хората, през 2008 г. беше сформирана "Комисия по национално щастие". Дори въпросникът за преброяване на населението съдържа колонка, в която можете да посочите дали сте доволни от живота си или не.

Подобно на термина Брутен вътрешен продукт (БВП), в малкото кралство измерват Брутното национално щастие. Така качеството на живот се определя от баланса между финансовите и умствени ценности на жителите.

Без бездомници

В Бутан няма хора, които живеят по улиците. Ако човек загуби дома си, той отива при краля, който му дава парче земя. На това място той си строи къща и засажда зеленчуци. Сега е съвсем ясно защо бутанците смятат, че са щастливи.

Безплатно здравеопазване

Всеки жител на Бутан има право да получи безплатна медицинска помощ. Човек може сам да избере как да се лекува.

Национален дрескод

Бутанците носят традиционни дрехи. Мъжете носят тежки дрехи с дължина до коляното, а жените носят дълги рокли. Състоянието и социалното ниво на дадено лице се идентифицират с цвета на шала, покриващ лявото им рамо. Обикновените хора носят бели шалове, а благородниците и монасите – жълти.

Забрана за пушене

Кралят на Бутан прие закон, с който се забранява отглеждането, реколтата и продажбата на тютюн в страната. Там е невъзможно да се купи тютюн. Туристите, които успеят да съберат всички необходими документи за преминаване през границата, трябва да платят солидна такса, ако искат да носят цигари с тях.

Грижи за животните и природата

Страната наистина е загрижена за екологията и природата. Управниците обръщат особено внимание на отглеждането на дървета. Между другото, през 2015 г. Бутан постави световен рекорд – жителите засаждат над 50 000 дървета само в рамките на един час.

Национална кухня

Повечето бутанци са будисти. Тъй като тази религия учи на уважение към целия животински свят, вегетарианството е много често срещано. Основно ястие е оризът. Между другото, обикновеният ориз не би могъл да расте на такива височини, така че хората отглеждат червен ориз, който е доста твърд и има специфичен вкус.

Хората обръщат много внимание на пиенето на чай. Те пият черен и зелен чай със сол, черен пипер и една супена лъжица масло.

Туризъм

Въпреки че кралят е отворил страната на Бутан за туристически посещения, той не им позволява достъп до цялата страна. Можете да посетите кралството само с група други туристи. Всички документи и визи се издават от дружество, назначено от държавата. За да получите разрешително, трябва да заплатите всички разходи предварително (самолетни билети, хотел, такси, туроператорски и екскурзоводски услуги, виза и застраховка).

В страната можете да пътувате само с водач: никога няма да имате шанс да отидете на разходка сами. Туроператорът предлага различни развлекателни програми за всички туристи. Един ден обикновено струва около $ 250.

Има само една авиокомпания, която извършва всички полети в и извън страната, а цените в хотелите (независимо дали са евтини или луксозни) се определят от правителството.

Традиция на унаследяване

Жените са уважавани и почитани в Бутан. И тяхната традиция на наследяване доказва това. Всички имоти и вещи - домовете им, добитъкът и земята отиват при най-голямата дъщеря, а не при сина.

Екологията е от значение

Днес целият свят е зает с етикета "био". Бутан не се занимава с този проблем: противозаконно е да се внасят или използват химически продукти там. Така че всичко, което използват, се култивира вътре в страната и е напълно естествено.

Сватбени традиции

В Бутан е забранено местните да се женят за чужденци. Кралят прави всичко, за да запази своята уникалност и изолация от останалия свят.

По време на сватбена церемония монасите четат мантри. Говори се, че този процес позволява на младоженците да изграждат тясна психическа връзка. Има и ритуал Changphoed - приготвяне на напитката на божествата. След предлагането останалата се сервира и споделя от булката и младоженеца.

Едва след като се изпълнят всички необходими ритуали, двойката се превръща в семейство. Между другото, по правило мъжът живее в дома на жената, докато спечели достатъчно пари, за да могат да се преместят в собствена къща.

Пътища

В столицата на Бутан няма никакви светофари и това не е проблем за хората. Всички пътни знаци са направени на ръка.

Къщи

Традиционната бутанска къща е сравнително малка сграда на 3 етажа. На приземния етаж има място за отглеждане на животни, жилищната площ е разположена на втория етаж, а на третия етаж се съхранява сено.

Източник: Bright Side

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе