24 ноември - почива Фреди Меркюри

24 Ноември 2019, 0:00
247
Фреди Меркюри е британски рок-музикант, композитор, продуцент и вокалист на рок-групата "Куийн". Гласът му покрива 4 октави. Рожденото му име е Фарук Булсара. Роден е в Занзибар и израства там, а по-късно в Индия, преди да се премести във Великобритания, където формира групата Куийн през 1970 г. заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър. Умира през 1991 г. на 45 години след усложнения от СПИН като потвърждава публично един ден преди смъртта си, че е болен.

През 1992 г. Меркюри получава посмъртно британската награда за изключителен принос към британската музика. Той е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 г., Залата на славата за автори на песни през 2003 г. и Великобританската музикална зала на славата през 2004 г. През 2002 г. е поставен под номер 58 в анкетата на Би Би Си на 100-те най-велики британци.

Състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група "Смайл" Брайън Мей и Роджър Тейлър.

През 1969 година Меркюри се присъединява като вокалист на групата Ibex. На 9 септември Ibex свирят в клуб в Ливърпул, а Брайън Мей и Роджър Тейлър присъстват, за да чуят Меркюри. Към края на концерта двамата се качват на сцената и седмица по-късно Фреди прави последното си участие с Ibex. След завръщането си в Лондон Меркюри свири два месеца в блус-групата Wreckage. Следващата година участва в три концерта с поредната група, преди да разбере, че групата на приятелите му Брайън Мей и Роджър Тейлър "Смайл" се е разпаднала. След разпадането на "Смайл" Меркюри, Мей и Тейлър основават "Куийн". Фреди е този, който предлага името.

Първият концерт на Фреди, Брайън и Роджър е на 27 юни 1970 година, все още под името "Смайл". Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.

На 23 ноември 1991 г. Фреди вика мениджъра на "Куийн" Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън, Лондон, и му връчва съобщение за пресата:

Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване.


24 часа по-късно Фреди умира. Погребението е по зороастрийски обичай. Фреди е кремиран.

Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе