22 октомври 1811 г. - роден е Ференц Лист

820
Ференц Лист е унгарски пианист и композитор от романтичния период. Той е един от най-известните изпълнители в Европа през 19 век, признат особено за умението му в изпълнението и представянето, и пианистките му способности.

Лист е признат заради редефинирането на свиренето на пиано, което той прави. Неговото влияние още е видимо и днес, както чрез композициите му, така и с наследството му като учител. Приятел, музикален поощрител и благодетел на много композитори от времето си, включително Фредерик Шопен, Рихард Вагнер, Роберт Шуман, Йоахим Раф, Михаил Глинка.

Като композитор Лист е един от най-изявените представители на Новата германска школа. Той е признат заради неговото откривателство на симфоничната поема, както и на модерния соло пиано рецитал, и виртуозността, който му печели одобрението на композитори и изпълнители едновременно.

Творчество

  • Симфонии – "Данте" по "Божествена комедия" на Данте и "Фауст" по "Фауст" на Й. В. Гьоте

  • 13 симфонични поеми (създател на жанра) – "Прелюдии" по А. дьо Ламартин, "Тасо" по Гьоте, "Битката на хуните" по Каулбах и др.

  • 2 концерта за пиано, клавирни творби – соната, концертни етюди, валсове ("Мефисто валс")

  • 19 рапсодии ("Унгарска рапсодия"), фантазии, транскрипции


В голямата си част творчеството му е програмно, вдъхновено от унгарски национални мелодии и ритми, с емоционално наситена мелодика.

Автор е и на множество есета, посветени на музиката.

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе