12 интересни знаци на интелигентност

4 Март 2019, 18:40
383
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com
Докато някои учени твърдят, кой от индикаторите е по-важен - коефициентът на интелигентност (IQ) или емоционалната интелигентност (EQ), други провеждат всеобхватни изследвания, за да разберат как някои фактори, включително външния вид и поведението, могат да повлияят върху интелектуалните способности на човек.

И изводите са неочаквани. Оказва се, че височината, теглото, дължината на пръста и дори цветът на очите могат да покажат нивото на вашата интелигентност.

Може би във вас се крие велик гений? Ако обаче следващите 12 характеристики не съвпадат с вашата личност, не се притеснявайте – всяко правило си има изключение.

Самотата пред шумните компании

Умните хора не се нуждаят от голям кръг от приятели, за да се забавляват. Проучване, проведено от Норман Ли и Сатоши Каназава, наречено "Как интелигентността, гъстотата на населението и приятелството засягат съвременното щастие" показва, че интелигентните хора се радват да прекарват време сами. Общуването с различни субекти е изтощаващо за тях.

Интелигентните хора също са склонни да говорят силно за себе си. Това е знак за напреднала интелигентност, а не лудост!

Четене в ранна възраст

Фактът, че някои деца се научават да четат в ранна възраст, не ги прави интелигентни по подразбиране. Напротив, британските учени Стюарт Ричи, Тимъти Бейтс, Робърт Пломин вярват, че самото четене прави тези деца по-умни.

Това е съвсем очевидно: колкото по-рано децата научат азбуката и започват да четат, толкова повече хоризонтът им се разширява. Разбира се, това се отнася за хора, чийто опит в четенето е разнообразен и не се ограничава само до един жанр или автор.

По-голямото дете в семейството

Учените от университета в Единбург доказват, че по-големите деца почти винаги имат малко, но статистически значимо предимство по отношение на коефициента на интелигентност. Оказва се, че тази разлика не е свързана с биологични или генетични фактори, а с психологическото взаимодействие между родители и деца.

Дмитрий Менделеев е най-младият от 17 братя и сестри. Това обаче не го спира да създаде периодичната таблица и да остави своя белег в историята.

Височина над средното

Изследване в Принстън, проведено от Ан Кейс и Кристина Паксън, показва, че по-високите деца често имат повече точки на тестовете за интелигентност и се справят по-добре в зряла възраст.

Височината на Стив Джобс е 182,88 сантиметра.

Тази тенденция може да се наблюдава в ранна детска възраст: бързо развиващите се 3-годишни се справят по-добре на различни тестове, отколкото по-ниските си връстници.

Уроци по музика

Проучването на композитора Глен Счеленбърг показва, че децата, които са посещавали частни уроци по музика в продължение на 9 месеца и свирят на повече от един инструмент, са по-високо интелигентни в сравнение с тези, които са ходили на уроци по актьорско майсторство или са пропуснали всякакви дейности.

Не страдате от затлъстяване

Изследванията, проведени през 2006 г., показват силна зависимост между индекса на телесна маса и когнитивната функция. Хората, чийто BMI е над средното ниво, показват по-ниски резултати IQ в сравнение с други групи.

Френски учени анализират данните от 2 200 респонденти за 5 години и стигат до извода, че обиколката на талията е пряко свързана с високите нива на интелигентност.

Това вероятно се случва, защото хората с висок коефициент на интелигентност имат по-висок доход и могат да си позволят да се подлагат на редовни медицински прегледи и да се грижат добре за здравето си.

Не обичате да тренирате

По време на експеримента американските учени Тод Макелрой и Дейвид Л. Дикинсън установяват, че хората, които предпочитат интелектуалната работа, са по-малко активни и обратното тези, които имат по-малка нужда от познание, са по-активни. Хората с усъвършенствана интелигентност предпочитат дейности, които изискват постоянство и интензивни умствени усилия, като например шах.

Сини очи

Джоана Роу, професор в университета в Луисвил, твърди, че хората със сини очи имат склонност да имат по-високо ниво на интелигентност в сравнение с тези с по-тъмни очи. Много гениални личности като Стивън Хокинг, например, имат сини очи. Хората с кафяви очи обаче не трябва да се притесняват прекалено много, тъй като и те имат своите силни страни.

Хората със светли очи могат да се справят в трудни ситуации – концентрират се и вземат разумни решения. Личности с тъмни очи показват добри резултати, когато е необходимо да се реагира бързо.

Прекалена чувствителност към звуци

Яденето на ябълка или хрупкането на чипс - тези често срещани ежедневни шумове могат да разсеят хората с висок коефициент на интелигентност. Учени от университета в Хелзинки провеждат проучване, което показва силна връзка между способността на човек да намери нестандартни решения на проблемите и неспособността да игнорира околния шум.

Има дори истинска диагноза за такова състояние, наречена "мизофония".

Безпокойство и паника

Психолозите Цачи Айн-Дор и Орган Тал от Интердисциплинарния център в Херцлия (Израел) провеждат проучване, в което доказват, че умните хора са по-склонни към песимизъм, тъй като те се справят с различни неприятни ситуации. Те твърдят, че интелектуалците свикват да анализират събитията от миналото и съответно да обърнат повече внимание на възможните събития в бъдеще.

От една страна, интелигентните хора са по-добре подготвени за възможни трудности в живота, а от друга страна, те са принудени да живеят с постоянен стрес.

Обиди

Може да звучи странно, но използването на обидни думи показва висок интелект. Най-вероятно интелигентните хора са усвоили своя речник и използват широк спектър от думи, за да изразят емоциите си по най-точния начин.

Съществува погрешно схващане, че неприличните думи са били най-често използвани от слабо образовани хора, защото те нямат богата обща култура. Но изследването, проведено от психолози от Marist College, Ню Йорк, под ръководството на Тимъти и Кристин Джей, показва обратното: колкото по-образован е човек, толкова по-често той си позволява да обижда.

Източник: Bright Side

Добави коментар

* - задължителни полета
Писането на кирилица е задължително.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.
Горе